Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

OV-staking: vermijd Schiphol dinsdag

Reis dinsdag 28 mei niet naar of richting Schiphol als het niet strikt noodzakelijk is. Het openbaar vervoer in heel Nederland staakt. Daarom wordt ernstige verkeershinder verwacht op de snelwegen rondom Schiphol. Er is zeer beperkt treinverkeer tussen Schiphol en Amsterdam, bedoeld voor passagiers die Schiphol willen verlaten. Het overige openbaar vervoer is ook zeer beperkt. Stel uw reis uit als dat kan.

Volg hier de laatste stand van zaken. Onderaan dit bericht staan vragen en antwoorden over de situatie.

Update 27 mei 2019 16.45 uur 

Treinen

Op een normale dinsdag passeren meer dan honderdduizend reizigers de luchthaven. Ongeveer de helft daarvan reist met het openbaar vervoer. De maximaal vier treinen tussen Schiphol en Amsterdam die de rechter afgelopen zondag in vonnis in een kort geding heeft gewezen, helpen in het belang van de veiligheid, maar zijn bij lange na niet genoeg om al die reizigers te bedienen. Op een normale dinsdag brengen 25 treinen per uur de reizigers van en naar Schiphol. 

Maatregelen 

Er worden verschillende maatregelen genomen om de reizigersstroom van en naar Schiphol te begeleiden. 

Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden hun reizigers aan om de dinsdagvlucht (kosteloos) om te boeken naar een andere dag. Neem voor meer informatie contact op met uw luchtvaartmaatschappij. 

De verkeerssituatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Voor alle chauffeurs en ophalers, volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars en volg de aangeven omleidingen. Denk aan je eigen veiligheid en stap niet uit de auto op de snelweg. Het is verboden om op de snelweg en vluchtstrook te lopen.

Onno Hoes, burgemeester Haarlemmermeer: “Alle organisaties verbonden aan en rond Schiphol doen er alles aan om de reizigers zo goed mogelijk te begeleiden. Wij vragen uw hulp daarbij door niet de weg op te gaan als het niet nodig is. En we vragen uw begrip voor de situatie.”

Voor iedereen die dinsdag toch de weg op moet geldt: volg de actuele verkeersinformatie en ga goed voorbereid op pad. Neem voor vluchtinformatie contact op met de luchtvaartmaatschappij.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Q: Welke problemen op en rond Schiphol zijn te verwachten?

A: Omdat het openbaar vervoer dinsdag 28 mei staakt, is de verwachting dat een verkeersinfarct ontstaat op de snelwegen rondom Schiphol. Daardoor komen mensen langdurig vast te staan en ondervinden niet alleen reizigers problemen om Schiphol te bereiken, maar ook het personeel van de luchtvaartmaatschappijen. Dit belemmert de afhandeling van vluchten. De rechter heeft de vakbonden opgedragen om mee te werken aan een noodpendellijn van de NS tussen Amsterdam en Hoofddorp via Schiphol. Verder is er geen treinverkeer. Er rijden ook geen bussen. Ga daarom dinsdag niet naar Schiphol als het niet strikt noodzakelijk is.

Q: Hoe kunnen mensen dinsdag 28 mei Schiphol bereiken of verlaten?

A: De oproep geldt om niet naar Schiphol te komen als dat niet strikt noodzakelijk is.

De rechter heeft de vakbonden opgedragen om mee te werken aan een noodpendel (trein) tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp via Schiphol. Omdat er verder geen openbaar vervoer is, verwachten we grote problemen op de weg voor het autoverkeer.

Q; Worden er vluchten geannuleerd?

A: Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden hun klanten de mogelijkheid aan om hun vlucht om te boeken. KLM biedt haar reizigers aan om vluchten van dinsdag vrijwillig gratis om te boeken naar een andere dag. Check bij je luchtvaartmaatschappij wat de mogelijkheden zijn. 

Q: Is het veilig op en rond Schiphol?

A: Veiligheid heeft de hoogste prioriteit. Daarom spanden Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer een kort geding aan om de luchthaven met openbaar vervoer bereikbaar te houden. De rechter heeft zondag 26 mei besloten dat de staking door mag gaan en de vakbonden opgedragen om mee te werken aan een noodpendel (trein) tussen Hoofddorp en Amsterdam Centraal via Schiphol. Deze is bedoeld om de reizigersdruk op Schiphol te ontlasten. Alle betrokken partijen doen er alles aan om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen.

Q: Wat is jullie advies aan reizigers?

A: Reizigers moeten ervan uit gaan dat Schiphol zeer slecht bereikbaar is en alleen naar Schiphol gaan als dat strikt noodzakelijk is. Als zij vragen hebben over hun vlucht, dan kunnen zij contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij waarmee ze vliegen. Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden hun klanten de mogelijkheid aan om hun vlucht om te boeken. KLM biedt haar reizigers aan om vluchten van dinsdag vrijwillig gratis om te boeken naar een andere dag. Check je luchtvaartmaatschappij voor de mogelijkheden.

Q: Wat is het advies aan automobilisten?

A: Het advies is om dinsdag niet de weg op te gaan richting Schiphol als dat niet strikt noodzakelijk is. Dat geldt ook voor woon-werkverkeer. Aan bedrijven en organisaties is het advies hun werknemers te verzoeken thuis te werken of een vrije dag te nemen. Wie toch de weg opgaat naar Schiphol, moet rekening houden met een verkeersinfarct. De politie adviseert automobilisten om zich voor te bereiden door bijvoorbeeld een deken en genoeg water mee te nemen. Volg de actuele verkeersinformatie via www.rijkswaterstaatverkeersinformatie.nl.

Q: Wat gebeurt er als mensen op de snelweg hun auto verlaten om te voet naar Schiphol te gaan?

A: Het is verboden om op de snelweg te lopen. De politie en de marechaussee waarschuwen dat mensen die dat doen, bekeurd worden. De boete bedraagt 240,- euro.

Q: Kunnen hulpdiensten zoals ambulances en brandweer Schiphol bereiken?

A: Er worden maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de hulpdiensten op en rond Schiphol beschikbaar zijn. Ook is extra materieel aanwezig om voertuigen te bergen op de snelwegen als dat nodig is.

Q: Wanneer rijdt het openbaar vervoer weer volgens de dienstregeling?

A: De bonden hebben een 24-uur staking afgekondigd, dat betekent dat er tot 29 mei 04.00 uur gestaakt gaat worden. De nachtbussen van Connexxion rijden wel weer vanaf 23.00 uur. Het kan woensdag enige tijd duren voordat treinen, bussen en trams weer volgens de dienstregeling gaan rijden. De NS geeft aan dat het treinverkeer mogelijk ook woensdag hinder ondervindt van de landelijke pensioenacties.

Q: Wat gebeurt er dinsdag na 21.00 uur als er helemaal geen treinen meer rijden naar Schiphol? Hoe kunnen reizigers dan van Schiphol naar hun hotel of huis komen?

A: De verwachting is dat de drukte op de weg dan is afgenomen. Het advies blijft om de verkeersinformatie te volgen. Vanaf 23.00 uur rijden de nachtbussen van Connexxion weer.

Q: Rijden er bussen van en naar Schiphol?

A: Connexxion probeert om zoveel mogelijk bussen te laten rijden. Houd rekening met vertraging en uitval van bussen. De nachtbussen van Connexxion rijden wel weer vanaf 23.00 uur. Kijk voor meer informatie op: https://connexxion.nl/reizen/1190/mogelijke-staking-28-mei-2019/5461 

Q: Worden er voor woensdag ook nog acties verwacht?

A: De vakbonden houden woensdag een landelijke pensioenactiedag. We hebben begrepen dat de FNV ook op woensdag actie wil voeren op Schiphol. Dit gaat om andere sectoren dan het openbaar vervoer, bijvoorbeeld schoonmaakbedrijven en werkonderbrekingen van beveiligingsbedrijven. We zijn voortdurend in overleg met alle betrokken partijen op Schiphol en bekijken of er maatregelen nodig zijn.

  • Update dinsdag 28 mei 2019, 07:04

    Let op: zeer drukke ochtendspits door #ovstaking. Ga alleen de weg op als dat strikt noodzakelijk is. http://bit.ly/30F3blc #staking #stakingov #shiphol

  • Update maandag 27 mei 2019, 16:56

    Ernstige verkeershinder verwacht dinsdag. Vermijd #Schiphol #ovstaking #staking http://bit.ly/30F3blc