Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Team Ambassades en consulaten in actie

In haar dagelijkse werk als adviseur informatiebeheer bij de gemeente Haarlemmermeer vertaalt Kirsten van den Broek wet- en regelgeving met behulp van praktijkvoorbeelden voor de afdelingen. Tevens is ze de verbinding tussen de systeemwereld (ICT) en consulenten en dienstverleners binnen en buiten de ambtelijke organisatie. Vooral in het verbinden ziet zij een overeenkomst met haar werk in de crisisorganisatie als hoofd actieteam Ambassades en Consulaten (AMCO). Kirsten vertelt: “Vaak zie ik dat hetzelfde resultaat wordt nagestreefd, maar dat de werkwijzen om daar te komen verschillend zijn. Ik vind het belangrijk om hierbij begrip voor elkaar te stimuleren en vanuit de overeenkomsten de samenwerking te organiseren.
 
Het actieteam Ambassades en Consulaten (AMCO) wordt opgeroepen als er binnen onze veiligheidsregio een ramp plaatsvindt waarbij veel buitenlandse slachtoffers vallen. De leden van AMCO zorgen in dat geval voor de verbinding tussen de betreffende ambassades/consulaten en de crisisorganisatie. “

Het team werd in het leven geroepen na de evaluatie van de ramp met Turkish Airlines in 2009 toen de Turkse ambassadeur volledig onverwacht op het raadhuis in Hoofddorp verscheen. Naast het oprichten van het actieteam is er toen ook een protocol door Buitenlandse Zaken opgesteld om de samenwerking tussen Bevolkingszorg, Buitenlandse Zaken en de ambassades op elkaar af te stemmen.

 

Toen ik bijna 10 jaar geleden ging solliciteren voor een functie binnen het team AMCO werd het gesprek in het Engels gevoerd. Dat was best raar omdat wij aan de koffieautomaat nog Nederlands hadden gesproken. Het idee erachter was dat de gesprekken met medewerkers van ambassades en consulaten ook in het Engels plaatsvinden. Ik kom zelf uit Duitsland, heb in Amsterdam Scandinavische talen en Duits gestudeerd en heb daarna in verschillende Europese landen en China gewoond. Het schakelen tussen verschillende talen en culturen vind ik daarom hartstikke leuk en is naast de wens om mensen met elkaar te verbinden voor mij de drijfveer waarom ik mij voor dit team heb opgegeven.  

 

Als hoofd van het actieteam onderhoud ik in de koude fase contacten met verschillende consulaten in Amsterdam zodat wij tijdens een ramp elkaar goed kunnen ondersteunen. Hierbij gebruik ik mijn talenkennis naar hartenlust. Hoewel de focus op een vliegtuigramp op of bij Schiphol ligt, richten wij onze aandacht ook op andere evenementen die veel buitenlandse bezoekers trekken. Zoals de Formule 1 in Zandvoort en SAIL IN in IJmuiden. Het komende jaar belooft met onder andere de voorbereiding voor deze evenementen een interessant jaar te worden!

 

We zoeken nog een nieuwe medewerker ambassades en consulaten voor ons team. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging, naast je bestaande baan als ambtenaar? Kijk hier voor meer informatie.