Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Nieuwsbrief september 2019

Terugblik inzetten 

Inzet Bevolkingszorg bij brand in flat Haarlem

Op 11 september was er een grote uitslaande brand  in een appartement in een flat aan de Rudolf Steinerstraat in Haarlem. Daarbij is een persoon om het leven gekomen. Vanwege onder andere de rookontwikkeling zijn ongeveer 150 personen geëvacueerd. Er werd opgeschaald naar GRIP1. Vanuit Bevolkingszorg zijn onder andere een hoofd en vier medewerkers publieke zorg ingezet.

>>>Lees verder

Evaluatie crisisorganisatie landelijke OV-staking

Vanwege de mogelijke impact rond vooral Schiphol en de noodzaak om dan af te stemmen op verschillende niveaus is door de burgemeester van Haarlemmermeer op 24 mei een GRIP 3 afgekondigd. De opschaling duurde tot en met 28 mei. Een unieke situatie omdat er zo kon worden voorbereid op een mogelijke crisis tijdens de dag van de staking zelf; maandag 28 mei.

>>>Lees verder


Leer- en leeswerk NL Alert

Voor iedereen die tijdens zijn werk te maken krijgen met de (mogelijke) inzet van NL Alert is een e-learning ontwikkeld. Doe kennis op over bijvoorbeeld wie de beslissers zijn van het NL Alert, hoe het werkt en wanneer je het middel inzet. Aanmelden voor de e-learning kan via Deborah Sjouwerman van het Veiligheidsbureau.

Leeswerk: procedure Waarschuwen bevolking

Bevolkingszorg Kennemerland werkt al volgens deze procedure, maar nog niet eerder stond in één document beschreven hoe de bevolking kan worden gewaarschuwd en wat de afspraken daarbij zijn. Het gaat dan om NL Alert, WAS en de calamiteitenzender. De procedure is van toepassing op het verzorgingsgebied van de veiligheidsregio’s Kennemerland, Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland, kortweg Noordwest 3 (NW3). Je vindt het document hier en in de Bevolkingszorgapp.


Bevolkingszorg is op zoek naar jou!

Wij zoeken gemotiveerde ambtenaren die verdieping zoeken naast hun reguliere werkzaamheden. Je krijgt de kans om te werken binnen een unieke, flexibele organisatie in een bijzonder taakveld naast je huidige functie. Ben jij die nieuwe crisisfunctionaris of ken je iemand die hier geschikt voor is? Laat het ons weten! We zijn bijvoorbeeld op zoek naar een algemeen commandant Bevolkingszorg, AOV–er beleidsteam en een coördinator pers en publiek. Kijk hier voor het volledige overzicht van vacatures en meer informatie.


Plannen Tata Steel en Schiphol

Regelmatig worden bestaande plannen rondom crisisbeheersing in de regio bijgewerkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om nieuwe werkafspraken, aanvullende procedures of actualiteiten. Onder andere het rampbestrijdingsplan TATA Steel en het crisisbestrijdingsplan Schiphol zijn eerder dit jaar aangepast.

Rampbestrijdingsplan TATA Steel

Het nieuwe plan is op 8 april 2019 vastgesteld en sinds 1 juni 2019 in werking. Ten opzichte van de vorige versie is het plan verduidelijkt en bij scenario’s is de impact van maatschappelijke onrust verscherpt.  

Crisisbestrijdingsplan Schiphol en e-learning

Het plan over infectieziektenbestrijding is vastgesteld op 20 juni en in werking per 2 september. Er is een nieuw scenario opgenomen "OOV effecten bij storing op Schiphol". Voor iedereen die te maken heeft met crisisbeheersing en rampenbestrijding op Schiphol is een e-learning ontwikkeld. Er wordt dieper ingegaan op de samenwerking tussen de regionale crisisorganisatie en de crisisteams van Schiphol. Spijker je kennis bij en doe mee aan de e-learning! Aanmelden kan via Deborah Sjouwerman van het Veiligheidsbureau. 

De plannen zijn terug te vinden in de Bevolkingszorg app, onder Informatie/Planvorming. De vertrouwelijke documenten, zoals de nieuwe multidisciplinaire scenariokaarten, zijn via mail verspreid aan de betreffende functionarissen. 


Wist je dat…

  • Larissa zwanger is en nu geniet van haar verlof?
    In januari verwachten we haar weer terug. Saskia de Groot (oud AOV-er bij gemeente Uitgeest) vervangt Larissa tijdens haar verlof.  
  • Irene Karstens zich graag voorstelt als nieuwe collega?
    1 september is zij begonnen als allround communicatie adviseur bij Bureau Bevolkingszorg. Maak hier kennis met Irene!
  • Bevolkingszorg Kennemerland vijf jaar bestaat?
    Op maandag 30 juni 2014 ging Bevolkingszorg Kennemerland van start als intergemeentelijke crisisorganisatie. Diezelfde dag was er een grote brand in Haarlem centrum en daarmee de eerste inzet voor bevolkingszorg. In de afgelopen vijf jaar hebben we als crisisorganisatie een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Dat komt mede dankzij jullie enthousiasme en inzet. Op naar de volgende vijf jaar!