Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Communicatieadviseur BT Falco Hoekstra vertelt

Falco Hoekstra werkt als communicatieadviseur voor de gemeenteraad van Velsen. “Als communicatieadviseur zorg ik er onder andere voor dat de inwoners van Velsen geïnformeerd worden over de onderwerpen die in de gemeenteraad worden besproken en ik zorg voor de communicatie richting de ambtelijke organisatie.”

In de crisisorganisatie is hij opgeleid tot communicatieadviseur van het Beleidsteam (BT). “Interessant is dat de onderwerpen altijd gaan over de regionale context van een incident. Het verstrekt mijn dagelijkse functie omdat ik me ook daar focus op de bestuurlijke kant van een onderwerp en de politieke omgeving daarvan. Ik snap goed de politieke en bestuurlijke dynamiek die meespelen over hoe je tijdens een crisis gaat communiceren.“

Tijdens de coronacrisis adviseert Falco, in een duo-rol met Youssef Eddini het BT. “We stemmen zoveel mogelijk input vanuit het Rijk en lokale gemeenten af als het bijvoorbeeld gaat om nieuwe besmettingshaarden of nieuwe maatregelen. Ondanks de lange duur van de crisis gebeurt alles lastminute. Dat gebeurt ook in een reguliere crisis, maar voor een aantal dingen heb je meer voorbereidingstijd.”

Net zoals andere crisisfunctionarissen is Falco dus ook al een lange periode in touw, met daarbij behorende uitdagingen. “Belangrijk is de feeling te houden met de regio. Te zorgen dat je op het gebied van communicatie de verbinding blijft tussen de verschillende burgemeesters, waarbij je ook rekening houdt met hun individuele opvattingen, en een gezamenlijke boodschap naar buiten brengt. Dat is een lastige, maar vooral heel leuke uitdaging.“

Nu er meer druk ligt op zijn werkzaamheden voor gemeente Velsen, legt Falco zijn werk voor het corona communicatieteam neer. “Het is bewonderenswaardig om te zien hoe hard er wordt gewerkt binnen een Veiligheidsregio. En hoeveel werk er door het communicatieteam wordt verzet. Dat zie je niet als je niet in de Veiligheidsregio rondloopt. Ik vond het heel tof om daar onderdeel van te zijn.”