Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Een jaar na de explosie

Vorig jaar in september vond een explosie plaats in een flat aan de Rudolf Steinerstraat in Haarlem. We blikken terug op dit incident met het Hoofd Publieke Zorg Victor van Pel, verkeersadviseur bij gemeente Velsen in zijn dagelijks werk.

Al terugblikkend noemt Victor zijn inzet “een smeltkroes van alles waar we voor getraind hebben”. Samen met de betrokken collega’s kregen ze ter plaatse behoorlijk wat voor hun kiezen. Bij aankomst troffen ze een gecontroleerde chaos: “je kon letterlijk door het gebouw heen kijken en het zag zwart van de mensen. We dachten: dit is echt serieus”. Gelukkig kwam er de nodige hulp van onder andere collega’s van Publieke Zorg, de eigenaar van het wijkcentrum, vrijwilligers van het Rode Kruis, Stichting Salvage en was er goed contact met gemeente Haarlem. Met ruim 100 bewoners vertrok Victor richting de opvanglocatie. Veel van deze bewoners hebben een complexe achtergrond. Bijvoorbeeld omdat ze asielzoekers zijn een laag inkomen hebben en mensen met een oorlogsverleden. Mensen die het psychisch moeilijk hebben.

Victor en zijn team kregen te maken met verschillende uitdagingen. Niet iedereen sprak bijvoorbeeld Nederlands. Dit werd opgelost door aanwezige jongeren te laten optreden als tolk. Belangrijk, want zo kon worden nagegaan of er nog huisdieren aanwezig waren en of er wellicht medicatie nodig was. Vroeg in de ochtend ging een groot deel van de bewoners weer terug naar huis. Dit gebeurde pas “na flink wat gemor en discussie”. Veel mensen voelden zich onveilig waardoor onrust ontstond en aanwezigheid van politie noodzakelijk was. “Die sterke onrust en bijna vijandige sfeer is mij nog erg bijgebleven.”

De 26 mensen die niet terug konden naar hun woning, zijn met een bus naar Centerparcs in Zandvoort gebracht, waar plek beschikbaar was om hen op te vangen. Hierna is overgedragen aan de gemeente en kon het team Publieke Zorg naar huis. Victor kijkt positief terug op zijn inzet: “als team hebben we er wel voor gezorgd dat de mensen een dak boven hun hoofd hadden”.

Zijn grootste les achteraf is het nog beter uitbesteden van taken richting de aanwezigen. “In de hectiek is het lastig om te bepalen wat je uit handen kunt geven en je doet het met de mensen die er op dat moment zijn.” Zo waardeert hij de inzet van zijn collega Hoofd Publieke Zorg die zich heeft bekommerd om de getroffen kinderen en ouderen, terwijl dit eigenlijk niet haar rol was. De tweede grote les is aflossing regelen. Ook voor piket de volgende dag, want stel dat je weer wordt opgeroepen.

Op de vraag hoe het incident nu zou zijn gegaan met corona zegt Victor “heel pragmatisch mee omgaan. Je weet wat op dit moment wel en niet kan gezien de corona-richtlijnen, dan ga je daar een mouw aan passen. En als iets echt niet lukt, dan uiteindelijk toch: nood breekt wet. Zolang je het maar heel goed kan uitleggen waarom je ervan af moet wijken: als er geen haalbaar alternatief is op dat moment”.