Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Jodiumtabletten

maandag 2 oktober 2017, 09:12
De Rijksoverheid vindt het belangrijk dat Nederland goed is voorbereid op een groot kernongeval.

Om kostbare tijd bij een ongeval te besparen, deelt het ministerie van VWS in oktober 2017 jodiumtabletten uit aan groepen Nederlanders die binnen een bepaalde afstand van een kerncentrale of –reactor wonen.

Geldt dit ook voor inwoners van Kennemerland?
Inwoners uit de regio Kennemerland wonen niet binnen de afstand van een kerncentrale of –reactor waarbij de verspreiding vooraf nodig is. Daarom krijgen  inwoners van Kennemerland geen jodiumtabletten thuisgestuurd.

Waarom Jodiumtabletten?
Het innemen van jodiumtabletten tijdens een incident voorkomt dat radioactief jodium, één van de stoffen die vrij kunnen komen,  in de schildklier wordt opgenomen. Naast  schuilen en evacueren is dit een maatregel die genomen kan worden om mensen te beschermen.

Meer informatie
Wilt u meer weten over het hoe en waarom  van de verspreiding van jodiumtabletten. Kijk dan op: www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl Bijvoorbeeld informatie over: wat u kunt doen als u geen jodiumtabletten krijgt. De werking van jodium en welke zones voor de verspreiding van jodiumtabletten zijn vastgesteld. Heeft u aanvullend nog vragen, neem dan telefonisch contact op met nummer 1400. U kunt ook gebruik maken van WhatsApp 06-55001400, Twitter: twitteraccount@rijksoverheid.nl of vul dit contactformulier in.

Meer informatie over kernongevallen en straling vindt u op de website van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Daarop kunt u lezen wat een stralingsongeval is en dat het innemen van jodiumtabletten één van de maatregelen is die u tegen straling kunnen beschermen.