Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

OV-staking: gemeente Haarlemmermeer sluit aan bij kort geding Schiphol

De gevolgen van een totale staking van het openbaar vervoer voor de openbare orde en veiligheid op en rond Schiphol zijn onaanvaardbaar en ontwrichtend. Daarom heeft burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer besloten zich te voegen bij het kort geding dat de luchthaven heeft aangespannen tegen de vakbonden. Het kort geding dient zondagochtend op Schiphol zelf.

Dagelijks reizen meer dan honderdduizend mensen van en naar Schiphol. Die dreigen dinsdag te stranden omdat verder reizen niet mogelijk is. Daarbij komt dat het ook in het kader van de veiligheid onverantwoord is als de terminals vollopen met gestrande reizigers.  

Dat een overheid zich voegt in een civiele zaak is uitzonderlijk, maar de gemeente Haarlemmermeer is van mening dat de gevolgen zo ontwrichtend zijn, dat er geen andere mogelijkheid is. ‘Uiteraard erkennen wij het recht op staken, maar in dit geval kunnen we de veiligheid op en rond Schiphol niet meer garanderen’, aldus burgemeester Hoes. ‘Ik heb daarom vrijdag 24 mei al opgeschaald en ben met alle betrokken crisispartners, zoals Schiphol, NS, ProRail, RWS, politie, Koninklijke Marechaussee en de Veiligheidsregio Kennemerland om tafel gegaan, om ons goed te kunnen voorbereiden. Het is echter heel moeilijk om afdoende maatregelen te treffen tegen de gevolgen van een totale staking. Daarom maakt de gemeente Haarlemmermeer samen met de luchthaven de gang naar de rechter.

Ik roep iedereen op om dinsdag niet de weg op te gaan en de gevolgen van een totale staking niet te onderschatten.’ 

Voor vragen en meer informatie over dit bericht, kunt u contact opnemen met Petra Faber, woordvoerder burgemeester Onno Hoes: 31 6 427 49 262, petra.faber@haarlemmermeer.nl 

Update 26 mei 2019, 16.45 uur

Uitspraak kort geding OV-staking: beperkte bereikbaarheid reizigers Schiphol

De rechter heeft de vakbonden opgedragen om dinsdag 28 mei tijdens de landelijke OV-staking mee te werken aan een minimale noodpendellijn van de NS tussen Amsterdam en Hoofddorp via Schiphol. Burgemeester Hoes van Haarlemmermeer: ‘Ik ben blij dat er met deze uitspraak toch een zeer beperkte bereikbaarheid voor reizigers van en naar Schiphol is. Ik doe wel een dringende oproep aan iedereen om dinsdag niet naar Schiphol te gaan als dit niet strikt noodzakelijk is. We erkennen het recht van de vakbonden om te staken, maar een totale OV-staking zou enorme gevolgen hebben voor de openbare orde en veiligheid op en rond Schiphol. Voor ons maakt deze pendellijn deel uit van een breder pakket aan maatregelen, waaronder verkeersmaatregelen op en rond Schiphol en het omboeken van vluchten door KLM en het verzoek aan andere airlines om dit ook te doen.’

Dagelijks reizen meer dan 100.000 mensen van en naar Schiphol. Daarnaast stappen er ook nog tienduizenden transfer-reizigers op de luchthaven over op een andere vlucht. Bij een totale OV-staking zouden vele van die reizigers stranden op Schiphol omdat verder reizen met het openbaar vervoer niet mogelijk is en het verkeer op de snelwegen rondom Schiphol vast komt te staan. 

Burgemeester Hoes, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland, heeft daarom vrijdag 24 mei al opgeschaald en zit met alle betrokken crisispartners, zoals Schiphol, NS, ProRail, Rijkswaterstaat, politie, Koninklijke Marechaussee en de Veiligheidsregio Kennemerland om tafel om maatregelen voor te bereiden.

De crisispartners bereiden zich vandaag verder voor op de gevolgen van een OV-staking. Ze werken aan verkeersmaatregelen, veiligheidsmaatregelen en acties om iedereen te informeren over de maatregelen. Ook met deze deeloplossing (de pendellijn van de NS) is er nog steeds een groot risico op een verkeersinfarct rond Schiphol.

Update 26 mei 2019, 22.00 uur

Veelgestelde vragen en antwoorden

Q: Welke problemen op en rond Schiphol zijn te verwachten?

A: Omdat het openbaar vervoer dinsdag 28 mei staakt, is de verwachting dat een verkeersinfarct ontstaat op de snelwegen rondom Schiphol. Daardoor komen mensen langdurig vast te staan en ondervinden niet alleen reizigers problemen om Schiphol te bereiken, maar ook het personeel van de luchtvaartmaatschappijen. Dit belemmert de afhandeling van vluchten. De rechter heeft de vakbonden opgedragen om mee te werken aan een noodpendellijn van de NS tussen Amsterdam en Hoofddorp via Schiphol. Verder is er geen treinverkeer. Er rijden ook geen bussen. Ga daarom dinsdag niet naar Schiphol als het niet strikt noodzakelijk is.

Q: Hoe kunnen mensen dinsdag 28 mei Schiphol bereiken of verlaten?

A: De oproep geldt om niet naar Schiphol te komen als dat niet strikt noodzakelijk is.

De rechter heeft de vakbonden opgedragen om mee te werken aan een noodpendel (trein) tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp via Schiphol. Omdat er verder geen openbaar vervoer is, verwachten we grote problemen op de weg voor het autoverkeer.

Q; Worden er vluchten geannuleerd?

A: Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden hun klanten de mogelijkheid aan om hun vlucht om te boeken. 

Q: Is het veilig op en rond Schiphol?

A: Veiligheid heeft de hoogste prioriteit. Daarom spanden Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer een kort geding aan om de luchthaven met openbaar vervoer bereikbaar te houden. De rechter heeft zondag 26 mei besloten dat de staking door mag gaan en de vakbonden opgedragen om mee te werken aan een noodpendel (trein) tussen Hoofddorp en Amsterdam Centraal via Schiphol. Alle betrokken partijen doen er alles aan om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen.

Q: Wat is jullie advies aan reizigers?

A: Reizigers moeten ervan uit gaan dat Schiphol zeer slecht bereikbaar is en alleen naar Schiphol gaan als dat strikt noodzakelijk is. Als zij vragen hebben over hun vlucht, dan kunnen zij contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij waarmee ze vliegen. Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden hun klanten de mogelijkheid aan om hun vlucht om te boeken.

Q: Wat is het advies aan automobilisten?

A: Het advies is om dinsdag niet de weg op te gaan richting Schiphol als dat niet strikt noodzakelijk is. Dat geldt ook voor woon-werkverkeer. Aan bedrijven en organisaties is het advies hun werknemers te verzoeken thuis te werken of een vrije dag te nemen. Wie toch de weg opgaat naar Schiphol, moet rekening houden met een verkeersinfarct. De politie adviseert automobilisten om zich voor te bereiden door bijvoorbeeld een deken en genoeg water mee te nemen.

Q: Wat gebeurt er als mensen op de snelweg hun auto verlaten om te voet naar Schiphol te gaan?

A: Het is verboden om op de snelweg te lopen. De politie en de marechaussee waarschuwen dat mensen die dat doen, bekeurd worden.

Q: Kunnen hulpdiensten zoals ambulances en brandweer Schiphol bereiken?

A: Er worden maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de hulpdiensten op en rond Schiphol beschikbaar zijn. Ook is extra materieel aanwezig om voertuigen te bergen op de snelwegen als dat nodig is.

Q: Wanneer rijdt het openbaar vervoer weer volgens de dienstregeling?

A: Als de staking woensdag 29 mei om 04.00 uur ’s ochtends voorbij is, duurt het nog enige tijd voordat de treinen, bussen en trams weer volgens de dienstregeling gaan rijden. Naar verwachting is dat in de loop van woensdagmiddag.

 

 

  • Update zondag 26 mei 2019, 21:57

    Veelgestelde vragen en antwoorden over OV-staking nu op website VRK. http://bit.ly/2YQQqlX #staking #ovstaking

  • Update zondag 26 mei 2019, 18:14

    Let op: dinsdag 28 mei is Schiphol zeer beperkt bereikbaar. Er is tussen 5.00-21.00 uur 4x per uur een noodpendel (trein) tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp via Schiphol. Er is GEEN ander OV. Ga NIET naar Schiphol als dat niet strikt noodzakelijk is. #staking #ovstaking

  • Update zondag 26 mei 2019, 17:40

    Let op: dinsdag 26 mei is Schiphol zeer beperkt bereikbaar. Er is 4x per uur een noodpendel (trein) tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp via Schiphol tussen 5.00-21.00 uur. Er is GEEN ander OV. Ga NIET naar Schiphol als dat niet strikt noodzakelijk is. #staking #ovstaking

  • Update zondag 26 mei 2019, 16:41

    De rechter heeft de vakbonden opgedragen om tijdens de OV-staking mee te werken aan een minimale NS-noodpendel tussen Amsterdam en Hoofddorp via Schiphol. Burgemeester Hoes roept op om dinsdag niet naar Schiphol te gaan als dit niet strikt noodzakelijk is. http://bit.ly/2YQQqlX

  • Update zaterdag 25 mei 2019, 18:11

    OV staking: gemeente Haarlemmermeer sluit aan bij kort geding Schiphol, meer info: http://bit.ly/2YQQqlX #staking #ovstaking