Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Programma van het VRK Weekend van de Wetenschap is bekend

donderdag 18 juli 2019, 15:59

Hoofdactiviteit
De hoofdactiviteit is een mega-verkeersongeval. Er zijn slachtoffers en er is veel schade. Jij komt hierbij in actie voor de politie, brandweer, ambulance of voorlichting. Zelfs een burgemeester doet een beroep op jou. Met echte hulpverleners verken je via virtual reality wat er is gebeurd. Je zoekt uit wat de schade is en hoe je dit incident aanpakt. Je zit dan in de echte incidentencontainer, de zogenaamde CoPI-bak en je maakt gebruik van de nieuwste technieken. Is de klus geklaard, dan kun je nog even napraten en vragen stellen.

Er kunnen elke 20 minuten 8 mensen starten, dus we hebben in totaal plaats voor 112 mensen.. Via een speciaal e-mailadres kun je je binnenkort aanmelden.

Nevenactiviteiten
Veel van de nevenactiviteiten hebben te maken met de hoofdactiviteit. Hiervoor hoef je je niet vooraf in te schrijven. Bij een ernstig verkeersongeval kun je mensenlevens redden door bijvoorbeeld bloedingen te stoppen. Bij de stand Stop de Bloeding leer je hoe dat moet. Verder is het belangrijk dat je bij het open knippen van auto’s weet waar je precies moet knippen. Op een tablet toets je het autotype of kenteken in om hierachter te komen. Dit kan bij de stand Voertuiginfo Brandweer. Om het ongeval snel en goed in kaart te brengen, maakt de politie zelfs gebruik van 3D beeld. Bij de zogenaamde VOA (Verkeers Ongevallen Analyse) kraam kun je ervaren hoe dat werkt.

Brandweer, ambulance en politie werken bij hulpverlening steeds meer digitaal. Bij een speciale stand kun je hiermee zelf aan de slag gaan.

En tot slot zijn er nog een aantal verrassingskramen en – activiteiten, waar je uiteraard ook je eigen kennis kunt testen. En wie weet, wil je (later) zelf werken bij de Veiligheidsregio (waar de brandweer en ambulance onder vallen). Steek dan je licht eens op bij de stand van Werken Bij de VRK.

Extra:
Ben je tussen de 8 en 14 jaar, zorg dan dat je op locatie een stempelkaart krijgt en laat deze afstempelen bij alle kraampjes. Voor de eerste honderd kinderen ligt dan aan het eind een klein aandenken klaar.

Voor een nat pak hoef je niet bang te zijn, want de activiteiten vinden binnen plaats.

Houd voor meer informatie over de activiteiten en het nog te verschijnen e-mailadres de website:
https://www.VRK.nl/weekendvandewetenschap in de gaten.