Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Aangescherpte maatregelen tegen verspreiding coronavirus

woensdag 25 maart 2020, 12:05
De overheid heeft maandag 23 maart aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Nieuw zijn de sancties op groepsvorming en het verbod op evenementen.

Samenscholingsverbod
Gemeenten kunnen nu bepaalde plekken aanwijzen waar het verboden is om in groepen van 3 personen of meer samen te komen. Bijvoorbeeld stranden of parken. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd. Groepen van 3 of meer personen die geen anderhalve meter afstand houden kunnen een boete krijgen, oplopend tot 400 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen wel gewoon buitenspelen. Deze uitzondering geldt omdat het coronavirus minder vat op hen heeft.  

Verbod op evenementen
De maatregel omtrent bijeenkomsten is verder aangescherpt. Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Het gaat o.a. om festivals, theaters en bioscopen. De maatregel geldt nu ook voor bijeenkomsten van minder dan 100 personen. Uitzonderingen hierop zijn begrafenissen en kerkelijke bruiloften. Deze mogen doorgaan mits er geen 30 personen of meer zijn en er onderling anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Koningsdag en grote festivals zoals Bevrijdingspop in Haarlem zijn afgelast.  

Openbare leven
Markten, vakantieparken en campings mogen open blijven, maar er moeten maatregelen getroffen worden om mensen anderhalve meter afstand te laten houden. Lukt dat niet, dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.  

Het openbaar vervoer blijft rijden en winkels kunnen openblijven, mits er maatregelen zijn getroffen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. Kappers, schoonheidsspecialisten en andere zogenaamde contactberoepen mogen hun vak tot 6 april niet uitoefenen.  

Thuis blijven
Verder geldt nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten als dat echt moet, bijvoorbeeld voor boodschappen of om naar je werk te gaan als je niet thuis kunt werken. Blijf thuis als je ziek bent of klachten hebt zoals koorts, hoesten, niezen en verkoudheid.   

Alle maatregelen gelden tot en met 6 april, met uitzondering van het verbod op evenementen: die maatregel geldt tot 1 juni.  

Waar kan ik meer informatie vinden?

 • Algemene vragen over volksgezondheid en het coronavirus. Kijk op de website van het RIVM
   
 • Algemene vragen over de maatregelen die landelijk zijn genomen rond het coronavirus. Kijk op de website van de rijksoverheid.
  Of bel het landelijke informatienummer: 0800-1351. Dit is elke dag bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur. 
   
 • Vragen over je gezondheid Kijk op www.ggdkennemerland.nl. Het callcenter van GGD Kennemerland kan algemene gezondheidsvragen beantwoorden. Specifieke medische vragen worden doorgezet naar de afdeling infectieziektenbestrijding (IZB).
  - 023 789 1612 op werkdagen van 09.00-17.00 uur.  
  - 023 789 1631 in het weekend van 12.00-17.00 uur  
   

Uw gemeente
Als je vragen hebt over maatregelen die in je gemeente worden genomen of over de dienstverlening die mogelijk is aangepast (denk aan aangepaste openingstijden van balies) kijk dan op de website van je gemeente of neem contact op met je gemeente.  

Vragen over hulp aan huis
Het Rode Kruis heeft een hulplijn geopend voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten in verband met het coronavirus. Wie hulp zoekt, kan vanaf 9 uur maandagochtend het nummer 070-4455888 bellen.   

Vragen van ondernemers
Ondernemers kunnen met vragen terecht bij het KvK coronaloket.   

Vragen over reisadvies per land
Kijk op www.nederlandwereldwijd.nl of bel met +31 24- 7247247 (24/7).