Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Mogelijk vanaf 19 mei versoepelingen coronamaatregelen

woensdag 12 mei 2021, 11:20
Uitsluitend wanneer de ziekenhuiscijfers het toelaten, wordt op woensdag 19 mei een tweede stap gezet in het versoepelen van de coronamaatregelen. Dat heeft het kabinet gisterenavond bekendgemaakt in een persconferentie over het Openingsplan, om stap voor stap de samenleving weer te openen.

Als het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames genoeg blijft dalen, dan zullen per 19 mei meer locaties onder bepaalde voorwaarden open gaan. Namelijk: sportscholen, zwembaden, zogenaamde ‘doorstroomlocaties’ (zoals dierentuinen, kinderboerderijen en openluchtmusea), recreatielocaties (klimbos, buitenspeeltuin, etc.) en locaties voor kunst- en cultuurbeoefening (zoals muziek- & dansles). Ook wordt het dan weer mogelijk om in grotere groepen buiten te sporten en langer op het terras te zitten (tussen 06.00-20.00 uur). De coronamaatregelen kunnen alleen versoepeld worden als het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt aanzienlijk afneemt (ongeveer 20 procent ten opzichte van de piek eind april). Als dat niet het geval is, besluit het kabinet dat de versoepelingen op 19 mei niet doorgaan maar worden uitgesteld tot een later moment.

Belangrijk blijft, zo benadrukt de overheid, dat we drukte vermijden en ons allemaal aan de basisregels houden, ook wie al gevaccineerd is. Dus: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra we hiervoor worden uitgenodigd.

Vanaf 15 mei wijzigt het reisadvies en zijn reizen naar landen met een laag besmettingsrisico weer mogelijk. Het actuele reisadvies per land check je op www.wijsopreis.nl.

Kijk voor meer informatie over de versoepelingen van de coronamaatregelen in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid.