Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

NL-Alert gaat gesprek aan

dinsdag 8 juni 2021, 09:14
Ontving u het NL-Alert testbericht op maandag 7 juni? Dan weet u hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Toch is het ontvangen van het NL-Alert testbericht niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen denken dat de ‘vaste lijn’ voldoende is om bereikbaar te zijn, en hebben hun mobiele telefoon uitstaan. Of zeggen: “als ze mij nodig hebben, weten zij me wel te vinden."

Herkent u dit bij mensen in uw buurt? Het kan belangrijk zijn om altijd bereikbaar te zijn. Een NL-Alert krijgen we immers niet zomaar. Dan is het wel een veilig idee om te weten dat ook de mensen in uw buurt op de hoogte zijn. Ook zij weten zo wat er aan de hand is en wij zij moeten doen. Bent u de buurtbewoner die de meeste buren wel kennen? Ga het gesprek met uw buren aan. En geef uw buren deze boodschap mee: ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan.

Ga het gesprek aan
Mochten uw buren niet altijd bereikbaar willen zijn, dan kunt u aangeven dat u hen informeert bij een noodsituatie. Ook kunt u aangeven dat het wegleggen van de mobiele telefoon een goede optie kan zijn, bijvoorbeeld in een andere kamer of in een la. Het harde, doordringende geluid van NL-Alert verschilt van een gewoon bericht en is goed hoorbaar, ook op meer afstand.

Geen NL-Alert ontvangen, wel geïnformeerd*
“Ineens stond mijn bovenbuurman Paul weer voor de deur. Ik dacht dat hij iets was vergeten nadat we die ochtend een kopje koffie hadden gedronken”, zegt Marja (82). “Dat bleek niet het geval. Paul had een NL-Alert ontvangen over een brand bij het tuincentrum verderop en vroeg of ik dat ook had ontvangen. Nee, zei ik, mijn mobiele telefoon stond nog uit na de koffie van vanmorgen. Gelukkig was Paul behulpzaam en hielp hij mij met het dichtdoen van de ramen. De volgende keer laat ik mijn mobiel aanstaan, zodat ik zeker weet dat ik NL-Alert ontvang.”

Het belang van NL-Alert
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat u waarschuwt en informeert over noodsituaties. Denk aan een grote brand, gifwolk of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat uitgelegd wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie en updates kunt vinden. Ontvangt u een NL-Alert op uw mobiele telefoon? Dan weet u meteen wat er bij u in de buurt aan de hand is, wat u moet doen en hoe u  anderen hierbij kunt helpen.

Over de campagne
Om beter te waarschuwen en te informeren bij noodsituaties, start de overheid de campagne ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan’. De campagne stimuleert mensen om hun mobiele telefoon aan te laten staan zodat zij een NL-Alert altijd kunnen ontvangen. Kijk voor meer informatie over NL-Alert op www.nl-alert.nl.

*dit is een fictief ervaringsverhaal

EU-subsidie
Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.