Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Nederland zet grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter

maandag 21 juni 2021, 10:32
Zaterdag, 26 juni 2021, wordt de vierde stap van het openingsplan in de coronacrisis gezet, waarbij de samenleving voorzichtig helemaal open gaat. Daarbij blijft de anderhalve meter afstand de allesbepalende norm. Het kabinet heeft dit besloten nu het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis wordt opgenomen en de besmettingscijfers snel dalen, en het aantal mensen dat gevaccineerd is snel stijgt.

Voor thuisbezoek en groepsgrootte buiten gelden geen beperkingen meer. De mondkapjesplicht vervalt grotendeels, maar daar waar de anderhalve meter niet in acht kan worden genomen blijft de mondkapjesplicht: in het OV, op luchthavens, in vliegtuigen en in het voortgezet onderwijs. Horeca mag open op de reguliere openingstijden en tv-schermen mogen weer. Ook theaters, concertzalen en bioscopen mogen op anderhalve meter zoveel mensen plaatsen als ze kunnen. Voor locaties waar mensen door elkaar heen lopen, zoals pretparken, winkels en musea wordt de norm maximaal 1 persoon per 5 vierkante meter. Met coronatoegangsbewijzen kunnen meer mensen worden toegelaten en kunnen ook discotheken en nachtclubs weer open. Publiek wordt bij alle sportwedstrijden weer toegestaan en alle leeftijdsgroepen en teams kunnen weer sporten in wedstrijd- en competitieverband. Evenementen zijn weer mogelijk vanaf 30 juni.

Het kabinet benadrukt dat we voorzichtig en alert moeten blijven, en dat het belangrijk is de basisregels in acht te blijven nemen: handen wassen, in de elleboog niezen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. 

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen en die niet (volledig) gevaccineerd zijn, kunnen zich gratis laten testen. Meer informatie over gratis testen en over het actuele reisadvies vind je hier.

In het nieuwsbericht van de Rijksoverheid kun je lezen wat er nog meer verandert in stap 4.