Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Kabinet: mondkapje en QR-code vanaf zaterdag vaker verplicht

donderdag 4 november 2021, 09:44
Afgelopen dinsdag 2 november 2021 besloot het kabinet om met ingang van zaterdag 6 november het gebruik van het mondkapje en het in meer sectoren laten zien van het coronatoegangsbewijs verplicht te stellen. Deze maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al gelden zoals de sluitingstijden voor de horeca en het maximale aantal van 75 procent bezoekers voor evenementen binnen zonder zitplaats.

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis, ook in deze regio. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt op en zal waarschijnlijk nog verder oplopen. Om ervoor te zorgen dat iedereen goede zorg kan blijven krijgen en kwetsbare mensen beschermd worden, neemt het kabinet deze extra maatregelen. De snelle verspreiding van het virus moet afgeremd worden. Op 12 november beoordeelt het kabinet de situatie opnieuw.

Vanaf zaterdag 6 november moet het mondkapje op in supermarkten, winkels, bibliotheken, pretparken, in ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. In het openbaar vervoer en in het vliegtuig geldt de mondkapjesplicht al, maar vanaf zaterdag ook in stations, op perrons, bij tram- en bushaltes en overal op de luchthavens. In het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs moeten opnieuw mondkapjes gedragen worden, tenzij je zit. Ook bij contactberoepen, zoals bij de kapper of masseur, moeten mondkapjes weer worden gedragen.

De mondkapjesplicht gaat niet gelden waar je een coronatoegangsbewijs moeten tonen. Het mondkapje hoeft dus niet op in de horeca.

Nieuw is dat het coronatoegangsbewijs in meer sectoren wordt ingevoerd. Na de horeca legt dit extra druk op sportscholen en binnensportverenigingen en op kunst- en cultuurinstellingen. Zo kunnen bezoekers van terrassen, sportscholen, musea en muziekscholen alleen nog terecht als ze hun QR-code laten zien.

Jongeren tot 18 jaar hebben voor zulke activiteiten geen coronatoegangsbewijs nodig.

Het kabinet wilde aanvankelijk het coronatoegangsbewijs ook verplicht stellen voor amateur-buitensporten als voetbal en atletiek en voor de toeschouwers, maar dat plan is ingetrokken. De sporters of toeschouwers moeten wel gecontroleerd worden voor het terras bij de sportclub of als zij naar de kleedkamer of kantine gaan.

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt, of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis als je geen herstel- of vaccinatiebewijs hebt. Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.

Aan werkende mensen is het dringende advies om als dat kan de helft van de tijd thuis te werken.

Aan iedereen is het dringende advies om weer 1,5 meter afstand te houden van elkaar.

De basisregels blijven van groot belang: handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, bij klachten thuisblijven en testen bij de GGD en zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes. Ook als je al gevaccineerd bent. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.