Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Coronabesmettingen moeten omlaag: avondsluiting en strengere maatregelen overdag

zaterdag 27 november 2021, 15:02
Het kabinet zou eerst 3 december de coronamaatregelen opnieuw beoordelen, maar het weegmoment is vervroegd door het kabinet. Afgelopen vrijdag 26 november 2021 is het kabinet tot de conclusie gekomen dat de maatregelen van 13 november niet afdoende zijn en dat strengere maatregelen nodig zijn. De nieuwe maatregelen gaan in op zondag 28 november 2021 05.00 uur en gelden in ieder geval drie weken, tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.

De snel stijgende besmettingsaantallen en de snel oplopende ziekenhuis- en IC-opnames maken dat er zeer dringend maatregelen nodig zijn. Het blijkt noodzakelijk om planbare zorg zoals heup- of liesbreukoperaties te stoppen, ook in onze regio, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan. Bijvoorbeeld zware hartoperaties, kankerbehandelingen en niertransplantaties.

Er wordt op korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag zoals school, werk en sport door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten.

De extra maatregelen zullen opnieuw iedereen raken. De steunpakketten voor ondernemers en werkenden worden uitgebreid.

 • Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur, zoals cafés, restaurants, winkels, sportscholen, amateursporten binnen en buiten.
 • Horeca sluit om 17.00 uur. Een vaste zitplaats is verplicht. Afhalen blijft mogelijk.
 • Georganiseerd sporten in de openbare ruimte mag na 17.00 uur nog met max. 4 personen, exclusief instructeur.
 • 1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.
 • Essentiele winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.
 • De scholen blijven open. Wel komen er looproutes in de scholen en moeten personeel en leerlingen van groep 6, 7 en 8 en op middelbaren scholen mondkapjes gaan dragen in de gang. En regelmatige zelftesten. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snottebel moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.
 • Topsporters mogen wel trainen en wedstrijden spelen na 17.00 uur. Zonder publiek.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Daardoor kunnen er kunnen minder mensen binnen zijn.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld in musea en op beurzen. Er kunnen daardoor minder mensen worden toegelaten.
 • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.’
 • Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest.
 • Aan mensen van 70 jaar en ouder wordt geadviseerd om afstand te houden van kinderen en de contacten te beperken.
 • Geadviseerd wordt om het aantal binnenlands reizen te beperken. Er komt een dubbele testverplichting bij vliegen. Dit betekent een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur oud is en een sneltest maximaal 4 uur voor vertrek.
 • Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een booster.

Deze maatregelen komen bovenop de adviezen en regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals:

 • De basisregels
 • Het dringende advies om thuis niet meer dan 4 personen per dag te ontvangen
 • De mondkapjesplicht
 • Geen publiek bij sport
 • Een maximale groepsgrootte van 1250 mensen in grote zalen en het verplichte coronatoegangsbewijs in de cultuursector en in de horeca.

Beeldsamenvatting coronaregels per 28 november 2021