Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Multi-stafoefening CBP Schiphol

“Het is 2 september, 08:10 uur en behoorlijk mistig. Bij het aanvliegen op baan 27 komt een A330-200 van KLM enkele kilometers voor de landing in botsing met een zwerm vogels. Hierdoor vallen beide motoren uit en is het vliegtuig onbestuurbaar tijdens het aanvliegen. Gevolg is dat het vliegtuig rechts uit de flank crasht, vlakbij Post Sloten. Er is vuur waar te nemen rondom het toestel. De evacuatie komt moeizaam op gang. Er worden zowel doden, gewonden als ongedeerden genoemd. Ook zijn er enkele vermisten. Brokstukken zijn terechtgekomen op Brandweeropleidingscentrum Amsterdam, waarbij ook meerdere slachtoffers zijn gevallen.”

Met dit scenario gingen het OT, BT, RAC en de stafsecties op 2 september jongstleden aan de slag. Omdat de 1,5 meter-maatregel moest worden gewaarborgd, is er gekozen voor een hybride oefenvorm. Het OT, BT en RAC hebben via MS Teams deelgenomen aan de oefening. De stafsecties kregen de keuze: deelnemen via MS Teams of in een kleine groep fysiek bij elkaar komen. De oefenstaf en responscel zijn fysiek bij elkaar gekomen op de Zijlweg in Haarlem.

De hoofddoelen van de oefening waren: het toepassen van kennis CBP-S en procedures en het zo effectief mogelijk samenwerken binnen de multi-crisisorganisatie Regio Rijk en Schiphol, met inachtneming van de beperkingen van de online oefenomgeving.

Ondanks de beperkende omstandigheden van het deels digitaal oefenen, is de oefening over het algemeen goed verlopen.