Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Wat doe jij?

Wat doe jij als bij een groot internationaal evenement een flink aantal kinderen ernstig ziek wordt? In maart trainden de multidisciplinaire stafsecties, het RAC en de Backoffice Bevolkingszorg hoe te handelen bij zo’n complex incident. Met als extra factor: dreigende maatschappelijke onrust.

Situatie: een groep van 25 kinderen kreeg op de internationale Jamborette van de scouting verschijnselen van een acute voedselvergiftiging. De klachten liepen uiteen. De deelnemers trainden in twee rondes, waarbij de complexiteit van het incident toenam. Ze maakten daarbij gebruik van een oefenstaf in combinatie met oefenberichten en telefonisch tegenspel.  

Multidisciplinaire vaardigheden
Algemeen doel was om de multidisciplinaire vaardigheden goed naar voren te laten komen; de algemeen commandanten, de informatiemanager OT en de communicatieadviseur OT werden aangespoord om hun stafsectie aan te sturen, relevante informatie te delen en de stafsecties en RAC om advies te vragen. De oefenstaf vervulde de rollen van de BT-leden en het CoPi.  

Tussen de twee rondes door gaf de externe evaluator feedback. Er was speciale aandacht voor de competenties analyse en omgevingsbewustzijn (dit in verband met de dreigende maatschappelijke onrust). Ook kregen de deelnemers tips om de onderlinge communicatie en samenwerking tussen de stafsecties, RAC en Backoffice BZ te versterken. Het devies: zoek elkaar actief op, en deel en verifieer je informatie.  

De reacties waren heel positief (‘Verwachtingsmanagement komt het verloop van de crisis ten goede’ en ‘Ik merkte het belang van schoenmaker blijf bij je leest!’). De tips van de deelnemers gebruiken we om het scenario voor de volgende training in het najaar te verfijnen.   

Vragen over deze training of het evaluatierapport? Neem gerust contact op met het VBK.