Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Incident uitgelicht: bommelding Schiphol

De Koninklijke Marechaussee rukte 9 december 2020 uit op Schiphol voor 'een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig'. Het betrof een KLM-toestel, bijna klaar voor vertrek naar Stockholm. Het kreeg direct een startverbod en al snel waren verschillende hulpdiensten ter plaatse. Het vliegtuig, met al passagiers aan boord, werd ontruimd.

Het bleek om een bommelding te gaan. Er was een briefje overhandigd bij een autoverhuurbedrijf op Schiphol. Daarin stond dat er een explosief in een vliegtuig zou zijn. Vanwege de melding werd opgeschaald naar GRIP 2. De betrokken partijen hebben de effecten op mobiliteit, de openbare orde en veiligheid in de hand gehouden en daarmee de gevolgen van het incident weten te beperken. Later die middag is de melder aangehouden in Haarlem. Er werden gelukkig geen explosieve materialen in het toestel aangetroffen.

Evaluatie

Om te kunnen leren van dit incident heeft het Veiligheidsbureau Kennemerland een multidisciplinaire evaluatie opgesteld. Op basis van de bevindingen zijn met name leerpunten m.b.t. processen 'melding & alarmering' en 'op- & afschaling'. Ook de rol- en taakinvulling van de verschillende partijen in de procedure rondom bommelding vraagt extra aandacht. Positief punt is de goede samenwerking binnen de crisisorganisatie ten tijde van het incident.