Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Flitsramp oefenen op locatie

Met hoge snelheid is een directe intercity onderweg vanuit Rotterdam naar Schiphol. De trein rijdt over het spoor van de hogesnelheidslijn en vervoert onder andere een groep leerlingen van het Haga Lyseum uit Amsterdam, die een bezoek hebben gebracht aan Parijs. Ook actievoerders van Extinction Rebellion zitten in de trein, ze zijn onderwerp naar Schiphol voor het uitvoeren van een onverwachte actie... Zo startte het scenario van een flitsramp-oefening tijdens de CoPI-oefeningen op 25 en 26 mei.

Het gaat mis ter hoogte van het aquaduct aan de Huigsloterdijk in de Haarlemmermeer. De trein moet een noodremming maken en ontspoort gedeeltelijk, omdat er hijslast op het spoor is gevallen. Deze hijslast komt van een telescoopkraam die betrokken was bij werkzaamheden aan een zendmast naast het spoor.

Het was een mooi scenario waarmee het CoPI aan de slag kon. De oefendoelen waren duidelijk: samenwerking, oplossend vermogen en TRM-skills (Team Resource Management). De bezetting werd geleverd vanuit brandweer, politie, KMar, GHOR, bevolkingszorg, Voorlichting, Leiding & Coördinatie en ProRail. Ook de calamiteitencoördinator vanuit de MK Noord-Holland was betrokken. De multi-evaluatie werd geleid door Trimension, met veel ruimte voor feedback van de deelnemers.

Toch fysiek

De organisatie van de oefendagen was uitdagend. Er was dringend behoefte aan een fysieke oefenvorm, wat in coronatijd natuurlijk niet vanzelfsprekend is. Ons projectteam koos voor een strak geregisseerde oefening in de brandweerkazerne van Heemskerk. We konden de anderhalve meter afstand goed bewaren, waren strikt in het aantal aanwezigen en plaatsten zichtschermen waar nodig. Kortom: we kijken terug op vier geslaagde oefeningen, waarbij we eindelijk weer fysiek aan de slag konden.