Sluiten

5 colors of nature fire codes to2 phases

Tuesday, April 17, 2018, 16:47
De brandweer en natuurorganisaties hebben afscheid genomen van vijf kleuren om aan te geven in welke risicofase de kans op natuurbrand zich bevindt. In de plaats daarvan zijn er nog maar twee ‘fasen’.

De brandweer en natuurorganisaties hebben afscheid genomen van vijf kleuren om aan te geven in welke risicofase de kans op natuurbrand zich bevindt. In de plaats daarvan zijn er nog maar twee ‘fasen’. 

De boodschap is eenvoudig: Fase 1 is zoals altijd: wees voorzichtig met vuur in de natuur (regulier risico). Zodra een gebied in fase 2 zit (extra alert), vragen we inwoners en recreanten extra alert te zijn op het ontstaan van brand en de brand zo snel mogelijk te melden via het alarmnummer 1-1-2. Ook geldt in deze fase in veel gevallen een stookverbod.

Waarom deze aanpassing?

Dit besluit is genomen door veiligheidsregio’s (brandweer), samen met natuurbeheerders, -eigenaren en ondernemers. De verschillende codes werkten verwarrend en in de vijf kleuren zaten maar twee verschillende ‘boodschappen’ voor het publiek. De ene boodschap gold voor de kleuren lichtgroen, groen en geel; de andere voor de kleuren oranje en rood.  

Verwarring met weeralarmen

Daarnaast gaven termen als ‘code oranje’ of ‘code rood’ het beeld dat het in de natuur heel gevaarlijk zou zijn en dat het erg risicovol zou zijn om de natuur in te gaan. Dat was nooit de bedoeling van de kleuren. De nieuwe fases zijn ook te zien op  www.natuurbrandrisico.nl.

Voor meer informatie neemt u contact op met Brandweer Kennemerland via loketplpr@vrk.nl of via het algemene telefoonnummer 023 -515 9500.

 

Wat te doen bij...