Sluiten

Beperkte versoepelingen coronamaatregelen & verlenging avondklok

Wednesday, February 24, 2021, 10:13
De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de coronapandemie zijn steeds meer zichtbaar. Tegelijkertijd blijft het aantal coronabesmettingen hoog en is de druk op de zorg groot. Het kabinet heeft gisterenavond aangekondigd om daarom beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen, om zo wat meer lucht te geven tijdens de lockdown. Daarbij is het van belang dat iedereen de basisregels blijft naleven.

Op middelbare scholen en mbo’s kan vanaf 1 maart weer fysiek les gegeven worden, op 1,5 meter afstand en met inachtneming van de basisregels. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart (onder voorwaarden) de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, onder meer om sociale ontmoetingen te ontmoedigen. Door de avondklok blijft het verboden om tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur 's ochtends naar buiten te gaan.

Extra aandacht voor naleven van de basisregels

Door de risico’s die er met de verruimingen van maatregelen genomen worden, vraagt de overheid nadrukkelijk om extra aandacht voor het naleven van de basisregels. Het is en blijft ontzettend belangrijk om de hygiëneregels na te leven, zoals handen wassen, niezen in de elleboog en het dragen van een mondkapje waar dit moet. Maar ook om 1,5 meter afstand te houden en drukte te vermijden. En om je te laten testen en na een positieve test thuis te blijven samen met huisgenoten.