Sluiten

Wat te doen bij een uitbraak van een infectieziekte

1. Informatie en communicatie

Als er een landelijke uitbraak van een infectieziekte is, geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) informatie via de landelijke media. Als er in de regio Kennemerland een infectieziekte dreigt uit te breken, vind je informatie op de website van GGD Kennemerland. In uitzonderlijke gevallen wordt informatie gegeven via de calamiteitenzender NH Nieuws. Meer informatie over de bestrijding van infectieziekten vind je op de website van het RIVM.

Wat is een infectieziekte?
Een infectieziekte wordt overgebracht door mens of dier. De veroorzakers zijn bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Sommige infectieziekten zijn zeer besmettelijk. De ernst van een uitbraak van een infectieziekte en het aantal besmette patiënten is afhankelijk van de mogelijkheid om de ziekte met medicijnen te behandelen en van de bescherming die mensen al dan niet hebben opgebouwd. Voor veel ziekten bestaan inentingen. Hierdoor komen deze minder voor of verdwijnen zelfs. Voorbeelden van infectieziekten zijn griep, tuberculose, Q-koorts en salmonellabesmetting.

2. Wat kan ik doen tijdens een infectieziekte uitbraak

Je kunt zelf een uitbraak van een infectieziekte niet voorkomen. Maar de kans op besmetting of uitbreiding van de ziekte kun je wel beperken. Volg hiervoor deze hygiënemaatregelen op:

  • Bij hoesten/niezen: gebruik altijd papieren zakdoekjes. Gooi ze na gebruik direct weg. Houd bij niezen en hoesten je hand voor je mond, hoest tegen de binnenkant van je arm. Hoest niet in de richting van iemand anders.

  • Was regelmatig goed je handen, vooral na toiletgebruik. Gebruik bij voorkeur papieren handdoekjes.

  • Zorg voor een goede hygiëne bij het bereiden van eten.

  • Heb je hulp nodig? Maak afspraken met familie, vrienden en/of buren.

  • Blijf zoveel mogelijk thuis als je een besmettelijke ziekte hebt.