Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Algemeen Commandant Kees Roos vertelt

Kees Roos is in zijn dagelijks werk teammanager bij de afdeling Veiligheid en handhaving van gemeente Haarlem. Hij stuurt het team aan wat bestaat uit juristen, planners, kwaliteitsadviseurs en administratieve krachten. Ook is Kees een aantal jaar geleden opgeleid tot Algemeen Commandant Bevolkingszorg (ACBZ). “Ik sluit namens de gemeenten aan in het Operationeel Team (OT) en behartig daar de Bevolkingszorg processen.

In het OT kom ik samen met de Brandweer, GHOR, Politie, KMAR, Defensie en externe partners voor afstemming om met elkaar de crisis te bestrijden. Tijdens deze coronacrisis pak ik samen met Bas Koppes de rol van ACBZ in het corona-OT en sturen wij als ACBZ ook het actiecentrum aan”. Anders dan bij een incident of crisis in één gemeente treft dit de gehele samenleving en dus alle negen gemeenten in onze regio. Er liggen bij deze crisis veel vraagstukken op het terrein van Bevolkingszorg; denk aan handhaving, crowdmanagement en openbare orde.

“Flexibiliteit en aansluiten op wat nodig is maakt onderdeel uit van de uitgangspunten van Bevolkingszorg, dat zie je ook tijdens deze coronacrisis. Zo is er naar behoefte een actiecentrum opgericht, wat bestaat uit crisisfunctionarissen Bevolkingszorg & inhoudsdeskundigen vanuit de lokale gemeenten. Het actiecentrum verzorgt de afstemmingslijn met en tussen gemeenten, zoekt vraagstukken uit die leven bij meerdere gemeenten en maakt de vertaling wat wel/niet is toegestaan volgens de gestelde maatregelen. Het constante schakelen tussen wat er lokaal versus regionaal wordt opgepakt is soms lastig en een zoektocht die collega’s zullen herkennen. Er worden bergen werk verzet, het is een constante leerschool, maar bovenal heb ik respect voor de inzet, de flexibiliteit en het meedenken van iedereen. De crisisorganisatie komt op een beperkt aantal mensen neer in de regio, maar zij staan er. Mooi om te zien!”