Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Omgevingsanalist Ellen Mulder vertelt

Ellen werkt als junior communicatieadviseur bij gemeente Velsen. Daar helpt ze collega’s van verschillende afdelingen op het gebied van communicatie en maakt ze voor een paar uur per week onderdeel uit van het Mediateam.

In de crisisorganisatie is ze opgeleid tot omgevingsanalist. “Tijdens een incident monitor ik alles wat er on- en offline gebeurt in de (social) media en maak ik omgevingsanalyses. Op basis van onder andere deze analyses maakt het communicatieteam (RAC), OT en BT zijn (communicatie)strategie.”

Tijdens de coronacrisis analyseert Ellen, samen met nog zeven andere omgevingsanalisten. “Anders dan bij bijvoorbeeld een brand, waarbij je een aantal uur aan het werk bent, worden er nu al maanden analyses gemaakt. Aan het begin soms meerdere keren per dag. Bij bijvoorbeeld mooi weer, feestdagen, drukte of een persconferentie, zie je wel een piek in de (online) berichtgeving ontstaan. Dan zijn er soms meer analyses nodig.” Anders dan ‘alleen’ aan zet zijn tijdens een piketweek, is Ellen nu dus al maanden in touw als omgevingsanalist. Ze heeft wekelijks contact met de andere analisten. “Sinds de coronacrisis heb ik meer contact met de andere analisten. Dit is erg fijn, omdat we zo van elkaar kunnen leren en steeds beter op elkaar kunnen inspelen. De crisis heeft mij ook beter geleerd hoe de crisisorganisatie in de praktijk werkt en in elkaar zit. Het is fijn om te zien dat verschillende teams (communicatie, OT, BT) dankbaar gebruikmaken van onze analyses. Verder heb ik nu veel meer contacten opgedaan bij andere gemeenten. Dit nieuwe netwerk zal ik zeker blijven inzetten, zowel in mijn werk als in een crisis of bij een incident.”
Ondanks de extra belasting die de crisisfunctie van Ellen vraagt, is ze blij dat ze het kan doen. “Ik heb het gevoel dat ik echt van betekenis ben in deze crisis, dat ik iets bijdraag voor de inwoners van onze regio en dat ik echt kan meehelpen. En dat voelt goed!”