Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Evaluatie crisisorganisatie landelijke OV-staking

Vanwege de mogelijke impact rond vooral Schiphol en de noodzaak om dan af te stemmen op verschillende niveaus is door de burgemeester van Haarlemmermeer op 24 mei een GRIP 3 afgekondigd. De opschaling duurde tot en met 28 mei. Een unieke situatie omdat er zo kon worden voorbereid op een mogelijke crisis tijdens de dag van de staking zelf; maandag 28 mei.

Niet alle teams die gebruikelijk bij een GRIP 3 opkomen zijn ingezet. Bijvoorbeeld een team CoPI was, zonder plaats incident, niet nodig. De teams die een rol hadden waren het AC Mobiliteit, het RAC, het OT met een aantal stafsecties en het BT. Zij hebben onder andere verschillende scenario’s voorbereid in aanloop naar de dag van de staking. Op VRK.nl zijn de actualiteiten rondom de storing bijgehouden.

Inmiddels is er door het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) een evaluatie gedaan. Hierbij zijn ook ervaringen met een grote stroomstoring rond Schiphol in 2018 meegenomen. In beide gevallen ging het om grote groepen mensen in/rond Schiphol die het gebied niet of moeilijk konden verlaten. Er is onder andere gekeken of er conform plannen en procedures is gewerkt, of de belangen van alle partijen voldoende tot hun recht zijn gekomen en hoe de samenwerking tussen crisisteams is geweest. Je kunt de evaluatie hier lezen. Ook de evaluaties van de KPN-storing met uitval van 112 en de brandstofstoring op Schiphol volgen snel.

De crisisorganisatie van Bevolkingszorg is ruim vier dagen actief geweest, waarbij 37 collega’s in touw zijn geweest. Bedankt!