Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Voor inwoners

Wilt u hulp bieden of bent u benieuwd wat de oorlog in de Oekraïne betekent voor de regio Kennemerland? Op deze pagina vind je meer informatie.

Oekraïense vluchtelingen die onderdak zoeken kunnen contact opnemen met het regionale loket via telefoonnummer 023-5115550 en per mail via oekrainevragen@haarlem.nl. Het loket is telefonisch bereikbaar van 08.30 - 22.30 uur en verwijst vluchtelingen naar opvanglocaties in de veiligheidsregio Kennemerland.

Ik wil helpen

Veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat is hartverwarmend. Wilt u ook helpen? Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld:

  • Geld te doneren via Giro555. De hulporganisaties achter Giro555 bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog.
  • Inzetten als vrijwilliger via organisaties als VluchtelingenWerk, het Rode Kruis en het Leger des Heils, kunt u zich als vrijwilliger inzetten voor vluchtelingen. Soms kan dit ook via uw eigen gemeente, kijk daarvoor op de website van uw gemeente.

Op de website van RefugeeHelp vindt u een overzicht van verschillende initiatieven in Nederland.

Heeft u een logeerplek?

Meldt u dan bij Takecarebnb, de organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Ze houden daarbij rekening met de achtergrond, gezinssamenstelling, beschikbare ruimte en wensen van zowel het gastgezin als de vluchtelingen. U kunt ook een kijkje nemen op het platform Refugeehelp.nl voor andere particuliere initiatieven rond huisvesting.

Tips voor particuliere opvang van Oekraïners

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Oekraïners kunnen natuurlijk ook logeren bij vrienden, familie of privé bij mensen thuis. Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor vluchtelingen; dat is hartverwarmend.

Er zijn een aantal aandachtspunten bij privé-opvang.

Oekraïners die visumvrij in Nederland verblijven kunnen logeren bij familie, kennissen of particulieren. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken, het is dan ook belangrijk dat u weet waar u aan begint als gastgezin. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang de oorlog gaat duren en hoe lang deze mensen opvang nodig hebben. We kennen inmiddels voorbeelden van inwoners die vluchtelingen thuis tijdelijk hebben opgevangen en waar naar verloop van tijd bleek dat de situatie niet langer houdbaar was. Met als gevolg teleurstelling en verdriet bij beide partijen. De organisatie Takecarebnb heeft veel ervaring met het opvangen van vluchtelingen bij gastgezinnen. Op hun website staan tien aandachtspunten voor gastgezinnen.

Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners

De Rijksoverheid heeft een handreiking opgesteld voor particulieren met informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.

Ik heb vragen

Heeft u vragen over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne? Bijvoorbeeld over de ondersteuning vanuit de Nederlandse overheid? Bezoek dan deze landelijke pagina van de Rijksoverheid over Oekraïnse vluchtelingen. Ook als u meer informatie wilt over wat u kan doen voor vluchtelingen uit Oekraïne of als je naar bepaalde documenten op zoek bent rondom dit onderwerp kun je op deze pagina terecht. De website RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Ook hier vindt u veel informatie.

Wilt u graag meer informatie over de opvang van vluchtelingen in uw gemeente? Kijk dan op de website van uw gemeente.