Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Woningaanbod en opvang

Veel gestelde vragen

Ik wil mijn vakantiewoning, huis of een kamer ter beschikking stellen voor Oekraïense vluchtelingen.

Momenteel is vooral behoefte aan zelfstandige woonruimte (airbnb-locaties, bed&breakfasts en vakantiewoningen), zodat vluchtelingen daar wat langer zelfstandig kunnen verblijven. Gemeenten werken hiervoor samen met Takecarebnb. Bij deze organisatie kunt u uw woonruimte aanbieden door een aanmeldformulier in te vullen. Takecarebnb neemt dan contact met u op voor een screening. Als uw woonruimte geschikt en nodig is, zullen zij u matchen met de vluchtelingen. Takecarebnb heeft nu veel aanbod. Het kan even duren voordat u gescreend wordt. Ga naar de website van Takecarebnb.org om u aan te melden.

U kunt zelf met de Oekraïeners afspreken hoe lang u de woonruimte aanbiedt. Voor de vluchtelingen is het prettig dat zij er langdurig gebruik van kunnen maken, zolang de situatie in Oekraïne onzeker is. Als het logeren niet meer gaat en u eerder wil stoppen kunt u contact opnemen met de gemeente.

Kan ik een vergoeding krijgen als ik Oekraïense vluchtelingen woonruimte aanbied?

Er is een landelijke regeling in de maak voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit die bijdrage kunnen ze eventueel voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. Binnenkort wordt de regeling bekend gemaakt. Zodra het bekend is, laten wij het weten.

Ik vang thuis Oekraïense vluchtelingen op, waar kunnen zij zich registreren?

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich registreren in de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Dat gebeurt in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit geldt voor personen die met een identificatiebewijs kunnen aantonen dat zij de Oekraïense nationaliteit hebben. Ook moeten ze een (tijdelijk) verblijfsadres hebben. De laatste informatie over inschrijven vindt in dit nieuwsbericht bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

 

>>> Terug naar Hulp aan Oekraïne