Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Coronavirus

Wij plaatsen regelmatig actuele informatie over het coronavirus en de ziekte die dit veroorzaakt: Covid-19 (Corona Virus Disease 2019).

Op deze pagina lichten wij vragen uit die veel gesteld worden in de regio.

1. Wat doet Nederland tegen het corona-virus

Alle maatregelen die Nederland tegen het corona-virus neemt staan hier bij elkaar.

2. Wat betekent afstand houden vanwege het coronavirus

Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.

Wat betekent dit zoal in praktijk?

Op bezoek

  • Een kopje koffie bij je vriend of vriendin? Dat kan. Maar ga zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met verminderde weerstand. Zij vormen een risicogroep. Zoek liever op andere manieren contact, zoals telefonisch,  via videobellen of schrijf eens een brief.
  • Ben je 70-plusser of heb je een verminderde weerstand? Beperk je fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen te proberen.
  • Je verjaardag of een ander feestje vieren? In praktijk zal het niet lukken om binnen een groep voldoende afstand tot elkaar te bewaren, dus het advies is om het vieren van feestjes voorlopig uit te stellen.

Dagelijks leven

  • Hardlopen of fietsen? Dat kan maar bij voorkeur niet in groepsverband en bewaar 1,5 meter afstand.
  • Boodschappen doen? Dat kan, de supermarkten zijn open, maar vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen.
  • Eten bestellen? Ook dat is mogelijk. De bezorgdienst zal het eten contactloos aan huis bezorgen.
  • Eten afhalen in een afhaalrestaurant of snackbar? Dat kan, als je drukte uit de weg gaat en zorgt dat je niet met andere mensen dicht op elkaar staat. Ook coffeeshops zijn open voor afhaalbestellingen.

Kinderen

  • De regel ‘houd afstand’ is binnen een gezin natuurlijk niet te doen, zeker met kleine kinderen. Zorg er wel voor dat je in groepen van buíten je gezin waar mogelijk 1,5 meter afstand houdt.
  • Kinderen kunnen buiten spelen, maar vermijd grote groepen.

Begrafenissen

  • Voor begrafenissen geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt (niet meer dan 100 personen). En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om je medeleven te betuigen.

Vergeet niet: heb je (milde) verkoudheidsklachten: niezen, keelpijn, loopneus, lichte hoest of een verhoging tot 38 graden? Blijf thuis. Zo bescherm je jezelf en anderen tegen infectie met het coronavirus.

3. Kunnen maaltijden nog worden bezorgd en afgehaald

Alle eet- en drinkgelegenheden zijn dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur.

Het bezorgen en afhalen van eten blijft mogelijk. Maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten). 

4. Mogen kinderen nog buiten spelen

Jonge kinderen (jonger dan 12 jaar) mogen nog wel met elkaar blijven buitenspelen. Het RIVM benadrukt dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Maar dringend advies is wel om het aantal jonge kinderen dat samenspeelt te beperken.

Zorg dat je als volwassenen wel 1,5 meter (twee armlengtes) afstand houdt tot elkaar.

5. Mogen kappers en schoonheidsspecialisten openblijven

Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. 

6. Kan ik nog op reis

Reisadvies: reis alleen naar het buitenland indien noodzakelijk

Veel landen nemen ingrijpende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten, en de situatie kan snel veranderen. Deze maatregelen hebben vergaande consequenties voor reizigers.

Kijk hier voor meer informatie.

7. Kunnen mensen nog naar Nederland reizen

Vanaf donderdag 19 maart 2020 18.00 uur verscherpen de toegangsvoorwaarden voor personen die naar Nederland willen reizen.

Kijk hier voor meer informatie.