Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Nieuwe noodverordening van kracht

vrijdag 27 maart 2020, 15:22
In de Veiligheidsregio Kennemerland (de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort) is per direct een nieuwe noodverordening van kracht. De voorzitter van de Veiligheidsregio, Marianne Schuurmans, heeft deze noodverordening vastgesteld.

Met de noodverordening is nu formeel geregeld dat:

 • Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden zijn, ook bijeenkomsten met minder dan 100 personen.
 • Groepen van 3 of meer personen die geen anderhalve meter afstand houden kunnen een boete krijgen. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Winkels en markten mogen open blijven, mits zij maatregelen treffen (zoals een deurbeleid) waardoor hun klanten anderhalve meter afstand houden. Lukt dat niet, dan mag de voorzitter van de Veiligheidsregio deze locaties sluiten.
 • Voor vakantieparken, campings en het openbaar vervoer geldt wederom dat er maatregelen getroffen moeten worden om mensen anderhalve meter afstand te laten houden. Daarnaast is bepaald dat onder andere campings en jachthavens hun sanitaire voorzieningen moeten sluiten.
 • De noodverordening is ook van toepassing op Schiphol. Daar zijn maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat reizigers, medewerkers en bezoekers kunnen voldoen aan de anderhalve meter afstand
 • Casino’s, speelhallen en vergelijkbare instellingen moeten hun deuren sluiten.
 • Kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen mogen hun vak niet uitoefenen.Voor strandhuisjes geldt dat deze niet geplaatst mogen worden.
 • Strandhuisjes die al zijn geplaatst mogen niet gebruikt worden.
 • De voorzitter van de Veiligheidsregio kan indien nodig gebieden aanwijzen waar niemand meer mag komen, met uitzondering van de mensen die daar wonen of moeten werken.
 • Verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg blijven gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg.  

Eerder genomen maatregelen zijn weer in de noodverordening opgenomen:

 • Horecagelegenheden (incl. sportclubs, seksclubs, sauna’s en coffeeshops) moeten gesloten blijven.
 • Afhaallocaties mogen open blijven, zowel voor eten als voor coffeeshops.
 • Scholen en kinderopvanglocaties blijven gesloten. Zij zijn echter wel verplicht om mee te werken aan openstelling ten behoeve van kinderopvang voor ouders die werken in vitale beroepen.

Alle maatregelen gelden tot de minister vraagt om de noodverordening in te trekken. Het verbod op bijeenkomsten geldt tot 1 juni.

De noodverordening regelt ook het toezicht en de straf die op het overtreden van deze maatregelen staat. Door middel van een aanwijzingsbesluit zijn alle gemeentelijke boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) en APV-toezichthouders bevoegd om te handhaven op de noodeverordening Uiteraard zijn ook politie en Koninklijke Marechaussee (KMAR) bevoegd om tegen overtreding van deze maatregelen op te treden.

Deze noodverordening is landelijk afgestemd zodat veiligheidsregio’s zoveel mogelijk een gelijke lijn hanteren. Daarnaast zijn er specifieke maatregelen aan toegevoegd die in deze regio noodzakelijk zijn, zoals gebruik van strandhuisjes. De noodverordening is direct ingegaan en hier volledig te lezen.  

Downloads

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Kennemerland 27 maart 2020

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Kennemerland 27 maart 2020 0.18 MB pdf

Aanwijsbesluit noodverordening 27 maart 2020

Aanwijsbesluit noodverordening 27 maart 2020 0.09 MB pdf

Vrijstellingsbesluit markten BT

Vrijstellingsbesluit markten BT 0.56 MB pdf