Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Onderwijs, zorg en financiën

Veel gestelde vragen

Kunnen kinderen uit Oekraïne hier naar school?

Kinderen tussen de 5 en 17 jaar die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, hebben recht op onderwijs. Kinderen van 4 en 5 jaar kunnen worden aangemeld bij een reguliere basisschool in de buurt. Kunderen van 6 jaar en ouder kunnen terecht bij nieuwkomersonderwijs, daar leren ze o.a. de Nederlandse taal. Dit onderwijs is gratis. Mensen kunnen hun kind zelf aanmelden bij een van onderstaande scholen.

Voor gemeente Haarlem, Zandvoort, Velsen, Heemstede, Bloemendaal:

  • Basisschoolonderwijs (tot 12 jaar)
    Pr. Beatrixdreef 6, 2033 TX Haarlem, tel. 023 – 7078260, mailadres: itk@twijs.nl
  • Voortgezet onderwijs (vanaf 12 jaar)
    Schoterstraat 4, 2021 HH Haarlem, tel. 06-46227731, mailadres: info@ISKHaarlem.nl

Voor gemeente Beverwijk, Haarlemmermeer, Heemskerk en Uitgeest kunt u bij de betreffende gemeente informeren.

 

Hoe krijgen Oekraïense vluchtelingen toegang tot zorg?

Het CAK heeft aangegeven dat medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne volledig wordt vergoed via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Voor zorg verleend aan vluchtelingen uit Oekraïne worden alle zorgkosten vergoed. Er wordt geen bijdrage gevraagd van de patiënt. De gemeente regelt psychosociale en acute medische hulp.

Kijk voor meer informatie over zorg en zorgkosten op:

 

Moeten huisdieren uit Oekraïne worden gecontroleerd door een dierenarts?

Vanwege de situatie zijn de regels voor het reizen van vluchtelingen met huisdieren vanuit Oekraïne en Rusland tijdelijk versoepeld. Omdat in deze landen hondsdolheid (rabiës) voorkomt, is het van groot belang dat de dieren zo snel mogelijk door een dierenarts worden gezien. Zo proberen wij te voorkomen dat vluchtelingen vanuit Oekraïne en Rusland met hun huisdieren onbedoeld rabiës meenemen naar Nederland.Let op, deze uitzonderingen gelden niet voor huisdieren zonder eigenaar. Het is beter om de dieren daar te helpen.

Word je gebeten of gekrabd door een dier uit deze landen, meld je dan bij de huisarts of de GGD in de regio. Probeer ook ander contact zoals likken zoveel mogelijk te voorkomen met deze dieren.

Website Hulp voor dieren uit Oekraïne

 

Krijgen vluchtelingen uit Oekraïne financiële ondersteuning?

Vluchtelingen uit Oekraïne die in gemeentelijke opvanglocaties verblijven krijgen per week per persoon € 60 leefgeld. Vluchtelingen die gebruikmaken van particuliere opvang krijgen € 135 per week. Dit bedrag loopt af bij meerdere inwonenden uit het hetzelfde gezin. Vluchtelingen kunnen hiermee bijdragen aan in de kosten van het gastgezin. Gemeenten werken momenteel hard om het uitkeren van dit geld mogelijk te maken. Zodra hier meer over bekend is communiceren gemeenten hierover.

 

Bankrekening openen

Vluchtelingen uit Oekraïne die geen (werkende) betaalrekening hebben, kunnen bij bijvoorbeeld Bunq Bank een rekening openen. Onder de Engelse tekst staat een tekst met instructie in het Oekraïens. Voor het openen van een rekening heb je bij deze bank geen BSN nummer nodig.

Meer informatie over het aanvragen van een bankpas in het Oekraïens en het aanvragen van een bankpas in het Engels.

 

>>> Terug naar Hulp aan Oekraïne