Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Wat te doen bij... verstoring of uitval van elektriciteit en/of ICT

Water, verwarming, licht, internet; we vinden het de gewoonste zaak van de wereld. Het uitvallen van een of meer voorzieningen kan flinke overlast geven. Bij je thuis, in ziekenhuizen of zorginstellingen, bij bedrijven en in het verkeer. De overheid en vitale sectoren hebben maatregelen vastgelegd maar het is ook belangrijk om te weten hoe je zelf goed voorbereid bent.

Bovengenoemde maatregelen zijn erop gericht om de gevolgen van een langdurig uitval zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt bepaald welke organisaties en instellingen voorrang hebben op noodstroom, bijvoorbeeld als de stroom voor langere tijd zou uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen en zorginstellingen.

Uitval stroom

Stroomuitval leidt tot ongemakken die groter worden naarmate de storing langer duurt. Bij een stroomstoring in een groot gebied zitten duizenden huishoudens tegelijk zonder elektriciteit. Ook de verwarming of airconditioning valt uit.

Uitval ICT

Stroomuitval leidt vaak tot computerstoringen. De gevolgen zijn ingrijpend, omdat veel bedrijven en instellingen afhankelijk zijn van ICT. Communicatieverbindingen vallen weg, betalingsverkeer is onmogelijk en bedrijven en dienstverleners zijn onthand. Een plaatselijke storing veroorzaakt al snel een kettingreactie.

Uitval telefoonverkeer

Stroomuitval ontregelt ook het telefoonverkeer. Zendmasten vallen uit waardoor mobiel bellen onmogelijk wordt. Het alarmnummer 1-1-2 is in principe altijd bereikbaar. Maar het is niet uit te sluiten dat u 112 soms even niet kunt bereiken. Om te weten wat u dan kunt doen kijk dan op deze informatiepagina van de rijksoverheidZoek bij uitval van het mobiele netwerk een vaste telefoon of een politiebureau.

1. Informatie en communicatie

Raadpleeg bij (korte) storingen eerst de website van de netbeheerder. In Kennemerland zijn dit Liander of Stedin, afhankelijk van welke gemeente je woont. De gasbeheerder informeert je via hun website of sociale media (Twitter) over de oorzaak en herstel van de storing.

Wanneer een storing groter is of langer duurt, gaat de veiligheidsregio bekijken wat dit betekent voor de openbare orde en veiligheid. Ook hulpdiensten worden zelf getroffen door de storing, doordat bijvoorbeeld telefoon- en andere verbindingen uitvallen. Hun eerste zorg is dan om zo goed mogelijk bereikbaar te blijven en de belangrijkste spoedeisende hulp aan burgers te bieden. De veiligheidsregio informeert je zo snel en goed mogelijk over die effecten en eventuele maatregelen via onder meer NL-Alert, sociale media (Twitter), de calamiteitenzender NH Nieuws en via de website van de Veiligheidsregio Kennemerland. Let op door de stroomuitval kunnen sommige media onbruikbaar zijn.

2. Wat kan ik doen om voorbereid te zijn?

  • Stel je telefoon in op het alarmeringssysteem NL-Alert. Kijk op nl-alert.nl.

  • Stel de frequentie van calamiteitenzender NH Nieuws in op je (nood)radio of autoradio.

  • Zorg voor een zaklamp, een (nood)radio en batterijen in huis en eventueel een noodpakket.

3. Wat kan ik doen tijdens een stroomstoring?

Uitval van elektriciteit levert voor de meeste mensen geen direct gevaar op. Maar als het langer duurt moet je – zeker in de winter – oppassen voor onderkoeling of in de zomer voor oververhitting.  

  • Meld de storing bij het gratis Nationaal Storingsnummer 0800 9009. Bel alleen naar 112 bij levensbedreigende noodgevallen.

  • Heb je nog internet op je telefoon of tablet? Verbind dan regelmatig met de veiligheidsregio en het vitale bedrijf via internet, maar wees spaarzaam met de batterij.

  • Laat je koelkast en vriezer zo lang mogelijk dicht en haal stekkers van alle apparaten uit het stopcontact. Zo zorg je voor een geleidelijk herstel van de stroom.

  • Houd bij kou de warmte zoveel mogelijk binnen. Gebruik alleen de kleinste ruimte.

  • Wees bedacht op koolmonoxidevergiftiging. Gebruik binnenshuis geen bbq, vuurkorf en dergelijke.

  • Kijk of er mensen in je omgeving zijn die hulp nodig hebben en vraag wat je voor hen kunt doen. Kijk om naar familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. Organiseer zonodig van tevoren hulp voor jezelf.