Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Duinbrand bij Heemskerk

In de duinen bij Heemskerk woedde maandagmiddag een brand ter hoogte van duingebied De Kruisberg. De brandweer heeft uitbreiding kunnen voorkomen. Rond 17.00 uur gaf de brandweer sein ‘brand meester’.

De brandweer van Kennemerland werd bijgestaan door eenheden uit de regio’s Noord-Hooland Noord en Zaanstreek-Waterland en Utrecht en door een blushelikopter van Defensie. Het bluswater werd gehaald uit de haven van Beverwijk. Het ging om een gebied van ongeveer 400 bij 400 meter. De brand betrof vooral grondvuur: brand in de humuslaag op de grond Dit is niet altijd direct zichtbaar door vlammen. 

Mensen werden met een NL-Alert verzocht het gebied te verlaten. De omliggende wegen werden afgesloten door de politie, zodat de plek bereikbaar was voor hulpdiensten. Een politieheli werd ingezet om foto’s te maken van het gebied dat in brand stond. 

 • Update dinsdag 17 juli 2018, 10:51

  De duinbrand in Heemskerk gisteren is met veel inzet van mensen en materieel bestreden. Door een goede en prettige samenwerking was de brand snel onder controle. Alle plannen zijn ‘uit de kast’ gehaald; het vooruitdenken heeft zijn meerwaarde weer bewezen. Ook het improviseren waar de plannen niet in voorzagen heeft zijn nut gehad. Het was indrukwekkend hoe alle mensen in deze warmte voorkwamen dat de natuur meer schade opliep dan nodig. Dat dwingt respect af. Dank aan de brandweerkorpsen Noord-Holland Noord, Haaglanden, Utrecht, Amsterdam-Amstelland, Zaanstreek-Waterland, Noord- en Oost Gelderland, de Nederlandse Politie, eenheid Noord-Holland, KMAR, Politiehelikopter, RAV Kennemerland, PWN (Boswachters), Defensie, Reddingsbrigade Heemskerk, bureau Bevolkingszorg, gemeente Heemskerk en onze eigen medewerkers van brandweer Kennemerland en VRK.
  Frans Schippers, Commandant Brandweer Kennemerland

   
 • Update maandag 16 juli 2018, 18:07

  Blushelikopter is retour. De wegafsluitingen zijn opgeheven. Een eenheid van de brandweer doet een laatste controle, daarna wordt het gebied overdragen aan natuurbeheerder PWN. Einde berichtgeving. ^mp http://bit.ly/2NTpq0r #duinbrand #Heemskerk

 • Update maandag 16 juli 2018, 16:59

  De blusheli haalt het bluswater uit De Pijp, de haven van Beverwijk. ^mp http://bit.ly/2NTpq0r #duinbrand #Heemskerk

 • Update maandag 16 juli 2018, 16:55

  De brandweer geeft sein brand meester. Er kan nog wel spraken zijn van smeulende resten in de grond. Dit maakt dat het nablussen nog enige tijd kan duren. De brandweer wordt hierbij ondersteund door de blusheli. ^mp http://bit.ly/2NTpq0r #duinbrand #Heemskerk

 • Update maandag 16 juli 2018, 16:40

  Er wordt opzet vermoed. Bij de brandhaard is een fles lampolie gevonden. De politie gaat forensisch onderzoek doen. ^mp http://bit.ly/2NTpq0r #duinbrand #Heemskerk

 • Update maandag 16 juli 2018, 16:14

  Er een tweede blushelicopter onderweg zodat de bemanning van de eerste blusheli afgelost kan worden. Dit is standaard protocol. ^mp http://bit.ly/2NTpq0r #duinbrand #Heemskerk

 • Update maandag 16 juli 2018, 16:01

  Duinbrand in gebied De Kruidberg bij #Heemskerk is onder controle. Brandweer heeft uitbreiding kunnen voorkomen. De inzet is nu gericht op nablussen, ondersteund door blusheli van Defensie. ^mp http://bit.ly/2NTpq0r #duinbrand

 • Update maandag 16 juli 2018, 14:59

  Vanwege de opkomsttijd is eerder bijstand aangevraagd van de blushelicopter van Defensie. De blusheli wordt rond 15.15 uur verwacht. ^mp http://bit.ly/2NTpq0r #duinbrand #Heemskerk

 • Update maandag 16 juli 2018, 14:42

  Verkenningseenheden van de brandweer houden de directe omgeving van de brandhaard nauwlettend in de gaten. Er zijn vier brandweer pelotons ingezet: 1 voor de brandhaard, 1 om uitbreiding te voorkomen en 2 voor aflossing. ^mp #duinbrand #Heemskerk

 • Update maandag 16 juli 2018, 14:10

  Rijksstraatweg tussen Heemskerk en Castricum in twee richting afgesloten. Hier worden brandweervoertuigen opgesteld. ^mp #duinbrand #Heemskerk

 • Update maandag 16 juli 2018, 14:00

  Mensen wordt verzocht het duingebied te verlaten en niet in te gaan. Vanwege het risoco op uitbreiding en de inzet van hulpdiensten. ^mp #duinbrand #Heemskerk

 • Update maandag 16 juli 2018, 13:34

  De brand woedt in een gebied van een halve vierkante kilometer. Met een NL-Alert worden bezoekers verzocht het duingebied te verlaten.

 • Update maandag 16 juli 2018, 12:59

  Grote brand in duingebied De Kruisberg bij #Heemskerk. Mensen worden verzocht duingebied te verlaten. Omliggende wegen worden afgesloten zodat het gebied bereikbaar is voor hulpdiensten. Geef hulpdiensten de ruimte. ^mp #duinbrand

3

Wat te doen bij...