Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Nieuwsupdate van de VRK over jaarwisseling 2020-2021

vrijdag 1 januari 2021, 10:59
Tussen de coronatesten en oliebollen door doen we ‘gewoon ons werk’.

Omdat deze jaarwisseling wellicht anders dan voorheen zou verlopen, heeft Veiligheidsregio Kennemerland vroegtijdig de samenwerking opgezocht met Politie Eenheid Noord-Holland Noord en buurregio’s Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord.

De voorbereiding verliep verder voor brandweer en ambulance gelijk aan voorgaande jaren, alhoewel een dergelijke dienst ‘altijd spannend’ is. Vraag het elke hulpverlener en hij of zij zal zeggen dat er net als op elk ander moment ‘gewoon hulp wordt verleend’. Terwijl de Corona teststraten hun poorten eind van de middag sloten, begon voor de collega’s van de meldkamer, brandweer, ambulance en politie het aantal meldingen juist toe te nemen. Niet vreemd voor een oudjaarsdag en – nacht. Alle hulpverleningsdisciplines samen spreken echter van een goed verlopen nacht. 

Algemeen beeld Kennemerland
De nacht van 31 december 2020 op 1 januari 2021 is in regio Kennemerland over het algemeen rustig verlopen. Het meest druk was het rond en vlak na de jaarwisseling, maar mede doordat er geen horeca open was en het aantal mensen op straat dieper in de nacht beduidend minder, was het snel rustig. De brandweer is 99 keer ingezet (waarvan 83 keer voor brand gerelateerde melding) in een periode van 24 uur tot 08:00 uur vanmorgen, de ambulances 116 keer en samen reden zij nog eens 13 keer naar een melding toe, bijvoorbeeld naar een reanimatie waar zowel brandweer als ambulance voor gealarmeerd kan worden. De brandweer- en ambulancehulpverleners kregen in totaal 228 incidenten te verwerken. Tijdens de vorige jaarwisseling ging het om 235 incidenten.

Het betrof veel kleine incidenten, bijvoorbeeld containerbranden, maar ook autobranden en gebouwbranden behoorden tot de meldingen. Deze waren echter snel onder controle. In Haarlem zijn volgens het datasysteem van meldkamer Noord-Holland de meeste inzetten geweest.  

Vuurwerk
Ondanks het vuurwerkverbod werd er wel degelijk vuurwerk afgestoken om het nieuwe jaar in te luiden. Er is een vuurwerkslachtoffer bekend. Dit aantal is uiteraard wel lager dan voorgaande jaarwisseling. De politie ontving meerdere meldingen over vuurwerkoverlast en meldde via twitter dat ‘meldingen waarbij hulpverleners, burgers of de openbare orde in gevaar komen voor gaan op meldingen van vuurwerkoverlast.’  

Agressie tegen hulpverleners
Er zijn op dit moment in Kennemerland geen aangiftes gedaan van agressie tegen hulpverleners van de brandweer en ambulancedienst.  

De in dit bericht gegeven cijfers zijn voorlopig en betreffen een eerste sfeerbeeld.

Gemeente Incidenten brandweer 
 Uitgeest
 Heemskerk
 Beverwijk
 Velsen 12
 Bloemendaal
 Heemstede 2
 Haarlemmermeer 19
Haarlem 43
Zandvoort 6
Totaal 99