Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Ruimte voor winterpret met oog voor de geldende regels

dinsdag 9 februari 2021, 17:32
Nu de sneeuw uitbundig valt en het water van sloten, plassen, vaarten en vijvers bevriest, volgen de gemeenten in de veiligheidsregio Kennemerland zoveel mogelijk de landelijke richtlijnen voor winterse buitenactiviteiten. Zo gaan in de regio de natuurijsbanen open, omdat schaatsen geldt als een buitensport die is toegestaan.

Schaatswedstrijden en toertochten daarentegen mogen niet worden gehouden, omdat deze als evenementen worden aangemerkt. Dat geldt ook voor activiteiten waarvan wordt verwacht dat het een grote stroom mensen naar een specifieke locatie trekt, zoals het sleeën vanaf het kopje van Bloemendaal afgelopen weekend. Burgemeesters kunnen in voorkomende gevallen specifieke maatregelen in hun gemeente treffen.

Natuurijsbanen in de regio mogen open. De beheerder is er verantwoordelijk voor dat er geen groepsvorming ontstaat. In overleg met de gemeente stelt de beheerder vast hoeveel personen er maximaal tegelijk op een veilige manier gebruik van de ijsbaan kunnen maken, bij voorkeur op basis het stappenplan van de Koninklijke Nederlandse Schaatsrijdersbond (KNSB) voor natuurijsbanen. Ook moet gebruik worden gemaakt van een reserveringssysteem (voor bezoekers van 18 jaar en ouder) en bloktijden zodat het maximaal aantal personen niet wordt overschreden.

Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht en publiek langs de ijsbaan is niet toegestaan. Horeca met een vergunning mag een koek en zopie tentje voor het afhalen van eten en drinken. Particuliere koek en zopie kraampjes zijn niet toegestaan.

Schaatsen op de ijsbaan en op andere locaties mag met je eigen huishouden of samen met maximaal één volwassene van buiten je eigen huishouden op ten minste 1,5 meter afstand. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel samen schaatsen of in de sneeuw spelen. Zij hoeven geen afstand te houden.

Verder geldt ook voor buiten recreëren: blijf in de buurt en beperk je reisbewegingen. Het is belangrijk dat we door winterpret niet de druk op de zorg verhogen. Ook in de kou kan je het coronavirus overdragen, dus afstand houden blijft belangrijk. En ga weg als het ergens druk is of voorkom groepsvorming. Ben je niet helemaal zeker van de kwaliteit van het ijs, blijf dan thuis. Dat geldt ook voor gladheid op de weg. En plan je een schaatstocht? Hou dan rekening met je aankomsttijd in verband met de avondklok.