Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Zorgketen doet oproep aan de regio: 'Wij strijden nog steeds'

dinsdag 20 april 2021, 13:54
Ziekenhuizen, GGD (onderdeel van Veiligheidsregio Kennemerland), huisartsen, Rode Kruis en zorggroepen slaan de handen ineen. De zorgketen in de regio Kennemerland komt vandaag met een gezamenlijke oproep richting de regio. Zij maken zich zorgen over het publieke debat inzake de maatregelen terwijl de zorg nog steeds overbelast is. ‘Wij strijden nog steeds’, zeggen de verschillende organisaties.

Samen delen de organisaties onderstaande oproep en vragen de inwoners uit de regio om solidair met elkaar en de zorg te zijn.

Lieve mensen,

Op 17 maart 2020 klonk er applaus door de straten in Nederland. Een applaus voor de helden uit de zorg. Een applaus om de zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken. Die solidariteit lijkt wel veel meer dan een jaar geleden. Maar de boodschap van dit symbool is misschien nu wel nog urgenter geworden, want de zorg vangt nog steeds de klappen op van de coronacrisis.

De afgelopen maanden is het sentiment veranderd. Het applaus heeft plaats gemaakt voor geroep om versoepelingen. Terwijl we ons in een fase bevinden waarin solidariteit alleen maar belangrijker wordt. We zijn gestart met vaccineren en ook in onze regio klaar om inwoners massaal te prikken en te beschermen tegen het virus dat ons nu al – veel te lang – in zijn greep houdt. Natuurlijk staan we open voor versoepelingen indien het kan, er wordt bijvoorbeeld in de verpleeghuizen gekeken naar welke mogelijkheden er op dit gebied zijn. Daarom vragen we de regio om ook bij versoepelingen nog steeds aan de basismaatregelen te denken.

De realiteit is namelijk dat op dit moment in onze regio nog altijd veel meer inwoners getest worden dan gevaccineerd. Dat het aantal besmettingen nog altijd zorgwekkend hoog is en we ons in een cruciale fase bevinden als het gaat om de bestrijding van COVID-19.Dit vindt zijn weerslag in het werk van de zorgprofessionals in onze regio. De laatste weken steeg de bezetting in de ziekenhuizen harder dan de capaciteit. Het overplaatsen van patiënten vraagt veel creativiteit en flexibiliteit en is soms nauwelijks nog mogelijk. Ruim een jaar na het applaus, lopen de helden uit de zorg nog steeds op hun tandvlees. Zetten al onze organisaties zich zeven dagen per week voor u in.

Als de huidige trend zich doorzet, zijn we nog veel verder van huis. Er wordt nog meer reguliere zorg uitgesteld, patiënten kunnen niet meer overgeplaatst worden en de druk op de zorg, dus zowel zorg thuis als op een locatie, wordt te groot! Wees solidair met elkaar en met ons. Zet nog even door. Zodat het niet zover hoeft te komen dat patiënten niet meer de zorg krijgen die ze nodig hebben. Wij moeten namelijk nog even, want ook als iedereen straks gevaccineerd is en de druk op de zorg wat Corona-patiënten betreft afneemt, moeten wij achterstanden inlopen op zorg waar we nu niet aan toe komen.

Juist nu, terwijl er geschreeuwd wordt om versoepelingen, is het belangrijk om te beseffen dat wij zeven dagen per week dag en nacht geconfronteerd worden met de gevolgen van COVID-19. Wij strijden nog steeds. En blijven dat doen. Dat doen we met trots en liefde, maar dat kunnen wij niet zonder u. Ook dit laatste stuk moeten we samen doen.

Ondertekend door:
Huisartsen Midden Kennemerland, Rode Kruis, Spaarne Gasthuis, Veiligheidsregio Kennemerland, Cruquius, Kennemerhart, ViVa! Zorggroep, Rode Kruis Ziekenhuis, Hartekamp Groep, Heliomare, Zorgbalans, Parnassia, GGZ inGeest.