Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Kabinet: 1,5 meter behoedzaam loslaten

woensdag 18 augustus 2021, 09:47
Het kabinet besloot vrijdag 13 augustus jongstleden de 1,5 meter afstand houden behoedzaam los te laten. Vanaf 30 augustus geldt deze maatregel niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september.

De vaccinatiegraad in Nederland is inmiddels hoog en neemt nog elke dag toe, maar een verdere stijging is nodig. Naar schatting 1,8 miljoen Nederlanders hebben nog geen immuniteit opgebouwd: niet door vaccinatie en niet door infectie. De 4e besmettingsgolf is gekeerd. Het gunstige beeld va dit moment is nog geen garantie voor weinig besmettingen in de herfst en winter. Op 17 september besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten.

Studenten kunnen in het nieuwe studiejaar weer fysiek les volgen op mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. De 1,5 meter geldt dan niet meer. Wel geldt een aantal extra randvoorwaarden, zoals een maximale groepsgrootte van 75 personen en het gebruik van mondkapjes buiten de les- of collegezalen. Ook blijft het dringende advies om preventief zelftesten te gebruiken in stand.

Alle overige maatregelen worden verlengd tot en met 19 september:

  • In de horeca blijft een vaste zitplaats verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Entertainment en beeldschermen mogen nog niet. Nachtclubs en discotheken blijven gesloten.
  • De coronamaatregelen voor evenementen worden verlengd. De uitbreiding van de Garantieregeling Evenementen en de aanvullende tegemoetkoming voor evenementen wordt daarom verlengd tot en met 19 september.
  • Het advies blijft om zoveel mogelijk thuis te werken en om reizen in de spits te mijden.
  • Gratis testen voor reizen wordt verlengd tot 1 oktober. Dit betekent dat mensen die op reis gaan ook in de maand september een gratis reistest kunnen laten afnemen. Een afspraak voor een gratis test maak je via het online afsprakenportaal testenvoorjereis.nl.

Het kabinet neemt zich voor om vanaf 20 september de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving los te laten. Nachtclubs en discotheken blijven in deze stap ook nog gesloten. Om deze beoogde stap in september daadwerkelijk te zetten, vraagt het kabinet advies aan het OMT. Het streven is om het coronatoegangsbewijs (voor gebruik in Nederland) en de overige beperkingen te laten vervallen per 1 november.

Het kabinet doet er alles aan om het halen van een prik zo eenvoudig mogelijk te maken. Als je nog geen afspraak hebt gemaakt, dan kun je je op een aantal GGD vaccinatielocaties zonder afspraak laten vaccineren tegen het coronavirus. Op Prikkenzonderafspraak.nl kun je zien waar je bij jou in de buurt direct je eerste prik kunt krijgen.