Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Kabinet: Nederland verder open, maar met coronatoegangsbewijzen

donderdag 16 september 2021, 13:00

Het kabinet besloot afgelopen dinsdag om met ingang van 25 september de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar de vaccinatiegraad is nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Met inzet van het coronatoegangsbewijs (CTB) kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen weer toegestaan.

Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd, waarvan ruim 330.000 in Kennemerland. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Toch is het kabinet van mening dat het coronatoegangsbewijs juist nu moet worden ingezet op die locaties waar het, door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand, drukker wordt. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samen komen.

Voor de horeca en voor de evenementen- en kunst- en cultuursector zijn de beperkende maatregelen teleurstellend. Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen, zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden en in bioscopen en theaters alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de bezoekerscapaciteit toestaan. In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden.

Je kunt met de CoronaCheck-app een coronatoegangsbewijs ophalen als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.

In het openbaar vervoer blijft het gebruik van een mondkapje verplicht. De verplichting vervalt op perrons en stations.

Bij een enkele besmetting in een groep of klas in de kinderopvang en het basisonderwijs, is het niet meer verplicht dat de hele groep of klas in quarantaine gaat en getest wordt.

 

De basisgezondheidsregel ‘verplicht 1,5m afstand houden’ verandert in een dringend advies om afstand te houden. De andere basisregels blijven onverminderd van belang: handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes. Ze gelden ook als je al gevaccineerd bent. Ze helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.