Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Kabinet avondsluiting wordt verlengd basisonderwijs week eerder dicht

donderdag 16 december 2021, 14:39
Het kabinet heeft dinsdag 14 december 2021 besloten dat de coronamaatregelen die sinds 28 november 2021 gelden, worden verlengd tot en met vrijdag 14 januari 2022. De avondsluiting wordt dus verlengd. Daarnaast gaan het basisonderwijs, de scholen voor speciaal (basis)onderwijs en de buitenschoolse opvang de week voor de kerstvakantie dicht. Op 14 januari 2022 beoordeelt het kabinet de situatie opnieuw. Het kan zijn dat dit weegmoment vervroegd wordt als er meer bekend wordt over de omikronvariant van het coronavirus.

Het aantal coronabesmettingen is nog steeds heel hoog en er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis, ook in onze regio. Wel lijkt de piek van de deltavariant het hoogste punt gehad te hebben. De effecten van de maatregelen en onze gezamenlijke inzet zijn dus zichtbaar. Maar zolang de ziekenhuizen vol liggen en reguliere behandelingen en operaties worden uitgesteld, moet het virus verder teruggedrongen worden.

Daarnaast zijn er zorgen over de opkomst van de omikronvariant, die zich snel verspreidt. Omdat de kerstvakantie dit jaar direct met de Kerstdagen begint, zouden kinderen onbewust hun oudere familieleden kunnen besmetten. Daarom gaan vanaf 20 december de basisscholen, de scholen voor speciaal (basis)onderwijs en de buitenschoolse opvang dicht. Leerlingen van het middelbaar onderwijs kunnen gewoon naar school. Voor noodopvang van kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijven de scholen wel open. Scholen hoeven tot de kerst geen afstandsonderwijs te geven. Tijdens de kerstvakantie vanaf 27 december 2021 is de buitenschoolse opvang wel geopend. Het basisonderwijs start weer op maandag 10 januari 2022.

Vanwege de omikronvariant kan iedereen van 18 jaar en ouder uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik krijgen. Een booster kan helpen om de bescherming tegen deze variant te verhogen en verspreiding tegen te gaan. De booster wordt minimaal 3 maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting gegeven.

De maatregelen zullen opnieuw iedereen raken. Ondernemers, bedrijven en werkenden hebben in ieder geval tot en met 14 januari te maken met de huidige coronamaatregelen. Om hen te helpen, wordt het steunpakket verlengd tot en met het eerste kwartaal van 202

Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis. Toch de deur uit? Beperk je contacten. Houd je aan de basisregels.

Houd overal1,5 meter afstand.

Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Dit geldt ook voor de feestdagen.

Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek,doe dan een zelftest.

Aan mensen van 70 jaar en ouder wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen, en 1,5 meter afstand te houden.

Er geldt een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) in en rond het openbaar vervoer en als je rondloopt op school of in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en de horeca.

Eencoronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties en bioscopen. Hier gelden ook verplichte zitplaatsen en 1,5 meter afstand.

Voor horeca en evenementen geldt een sluitingstijd tussen 17.00 en 05.00 uur.

Beeldsamenvatting coronaregels per december 2021