Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Kabinet wil verspreiding omikron vertragen Nederland in lockdown

woensdag 22 december 2021, 13:23
Opnieuw moeten de horecaondernemers en winkeliers, bioscopen, musea en theaters voor een paar weken hun deuren sluiten en moeten eigenaren van sportscholen en mensen met contactberoepen hun werk neerleggen. De basisscholen en de buitenschoolse opvang gingen al een week eerder met vakantie en nu zijn ook alle andere onderwijsinstellingen dicht.

Afgelopen zaterdag 18 december 2021 kondigde het kabinet een nieuwe lockdown aan. Deze duurt in elk geval tot en met vrijdag 14 januari 2022. Dan beoordeelt het kabinet opnieuw de situatie. In die periode wordt voortdurend bekeken of de lockdown nog nodig is. Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals noodopvang voor kwetsbare leerlingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.

De omikronvariant verspreidt zich ook in Nederland veel sneller dan verwacht. Uit de eerste cijfers blijkt dat elke 2,5 dag een verdubbeling van het aantal besmettingen met omikron plaatsvindt. Ook lijkt de bescherming door eerdere besmetting of door vaccinatie beperkter bij deze variant. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig ziek mensen worden, vooral voor oudere mensen is dat nog onzeker. Het kabinet verwacht hierin de komende week meer inzicht te krijgen.

De snelle opmars leidt zeer waarschijnlijk nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s, ook in onze regio. Hiermee wordt een overbelasting van de zorg in januari steeds reëler. Tegelijkertijd willen we allemaal in het ziekenhuis en bij de huisarts terecht kunnen als dat nodig is. De verspreiding van de omikronvariant moet daarom op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Het kabinet wil geen risico nemen, vandaar ook het besluit voor een nieuwe lockdown.

In de tweede helft van januari moet iedereen van 18 jaar en ouder, die meer dan drie maanden geleden is gevaccineerd of een infectie heeft doorgemaakt, de kans hebben gehad een boostervaccinatie te halen. Alleen met een boosterprik ben je beter beschermd tegen deze omikronvariant.

Een lockdown is ingrijpend, zeker zo kort voor de feestdagen. De impact van deze maatregelen is groot voor ons allemaal. Voor werkenden en ondernemers wordt daarom het steunpakket uitgebreid.

Samenvatting in beeld coronamaatregelen per 19 december 2021

 • Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.
 • Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek
 • Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar.
 • Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.
 • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
 • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk.
 • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.
 • Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
 • Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht.
 • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
 • Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
 • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.
 • Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen, en 1,5 meter afstand van hen te houden.