Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Kabinet versoepelt: winkels, sportclubs, kappers en onderwijs weer open

maandag 17 januari 2022, 14:13
Voor sport, beoefening van kunst en cultuur (zónder publiek), contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is per zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk.
Minister-president Mark Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, hebben tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag 14 januari aangekondigd dat winkels, sportclubs, muziekscholen, contactberoepen zoals kappers en het mbo en hoger onderwijs weer open kunnen. Voor het dragen van een mondkapje geldt een aanscherping. Op dinsdag 25 januari 2022 beziet het kabinet opnieuw de maatregelen.

Door de recordaantallen besmettingen met de omikronvariant dreigt nog steeds overbelasting van de zorg. Er werden de afgelopen week weliswaar minder coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen en het aantal opnames op de IC’s daalde, maar het grote aantal besmettingen én de quarantaineregels leiden tot uitval van personeel. Deze uitval van personeel kan, ook in onze regio, tot grote problemen leiden, niet alleen in de zorg, maar ook in essentiële sectoren als brandweer, politie, ambulancepersoneel. Helaas is het daarom volgens het kabinet noodzakelijk om de sluiting van horeca, bioscopen, theaters en musea voort te zetten.

Voor de horeca en voor de evenementen- en kunst- en cultuursector is de voortdurende sluiting bijzonder teleurstellend. Afgelopen december werd het steunpakket al voor het gehele eerste kwartaal van 2022 verlengd.

Studenten op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten kunnen weer fysiek onderwijs krijgen. Mondkapjes zijn verplicht binnen en buiten de les- of collegezalen. Ook blijft het dringende advies gelden om zelftests te gebruiken.

De deuren van alle winkels kunnen dagelijks weer open, tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden en maximaal 1 persoon per 5m2. Mondkapjes en hygiënemaatregelen zijn verplicht. Kappers, nagelstudio’s en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur ’s middags. Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen mogen open tot 20.00 uur.

Binnen- en buitensportlocaties zijn geopend. Publiek is nog niet toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Mondkapjes binnen zijn verplicht vanaf 13 jaar, behalve tijdens het sporten. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij lessen en trainingen op binnensportlocaties zoals sportscholen, sportzalen en zwembaden. Het coronatoegangsbewijs is ook verplicht bij gebruikmaken van faciliteiten binnen op buitensportlocaties, zoals kleedkamers en toiletten. Van de afhaalfunctie in sportkantines kan zonder coronatoegangsbewijs gebruik gemaakt worden.

Alle locaties voor kunst- en cultuurbeoefening zoals kunstencentra, muziek- en dansscholen en repetitieruimtes zijn weer open. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. Mondkapjes binnen zijn verplicht vanaf 13 jaar, zowel bij verplaatsing door de locatie als op een zitplaats, behalve als het mondkapje belemmert bij bijvoorbeeld acteren of muziek maken. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten.

Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon als je zelf geen klachten hebt.

Het blijft belangrijk om de boosterprik te halen.

Overzicht coronamaatregelen per 15 januari 2022

  • Houd overal 1,5 meter afstand.
  • Blijf thuis bij klachten en gebruik een zelftest. Laat je bij een positieve uitslag testen bij de GGD.
  • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek.
  • Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.
  • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
  • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
  • Alle winkels mogen open tot 17.00 uur. Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, mogen open tot 20.00 uur.
  • Voor onder andere tankstations, apotheken, rijscholen, de notaris of advocaat gelden reguliere openingstijden.
  • Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.