Bijna alles open tot 22.00 uur, maar wel met voorwaarden
vrijdag 28 januari 2022, 11:25
Afgelopen dinsdag 25 januari hebben premier Rutte en minister Kuipers versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. De meeste locaties in ons land zijn woensdag 26 januari weer opengegaan onder voorwaarden.
Naast winkels, onderwijsinstellingen, sportclubs, muziekscholen, dansscholen en contactberoepen zoals kappers, openen nu dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken weer hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.
Voor nachtclubs die nog niet open mogen en voor de evenementensector die slechts beperkt evenementen kan organiseren, komen de maatregelen als een teleurstelling. Het steunpakket voor ondernemers is verlengd en voor de evenementensector komt binnenkort een nieuwe tegemoetkomingsregeling.
De aangekondigde versoepelingen zijn ingegaan per 26 januari 2022 en gelden in principe tot woensdag 9 maart 2022 05.00 uur, waarbij een heroverwegingsmoment door het kabinet plaatsvindt op15 februari 2022.
Het aantal besmettingen zit nog steeds in een stijgende lijn. In de afgelopen week werden er ruim 366.000 mensen positief getest ten opzichte van zo’n 243.000 in de week ervoor. Dat is een stijging van bijna 51%. Veel mensen zaten thuis in quarantaine of isolatie.
Het hoge aantal positief geteste mensen is nog niet terug te zien in de ziekenhuisbezetting. Het aantal ziekenhuis- en IC-opnames van patiënten met COVID-19 is de afgelopen weken verder gedaald. Deze daling vlakt momenteel wel af, ook in onze regio. Naar verwachting zal na januari het aantal coronapatiënten stijgen door deze versoepelingen, met een piekbezetting in maart.
Bewuste keuze ondanks risico’s
Toch heeft het kabinet besloten dat het, ondanks de risico’s en onzekerheden, verantwoord is Nederland weer van het slot te halen nu steeds duidelijker blijkt dat de omikronvariant aanmerkelijk minder ziekmakend is. Want ‘nog langer met maatregelen leven die ons dagelijks leven beperken, beschadigt ook onze gezondheid én de samenleving’ vindt het kabinet.
Hiermee neemt het kabinet het risico dat er later opnieuw een verzwaring van de maatregelen nodig blijkt.
De verminderde ziekte-ernst van de omikronvariant, hangt voor een belangrijk deel samen met eerder verworven immuniteit door vaccinatie. Mensen die zijn gevaccineerd worden minder ziek als ze toch besmet raken en zijn minder vatbaar voor het virus. En de boosterprik verhoogt de bescherming van het vaccin. Daarom is en blijft het belangrijk dat mensen zich laten vaccineren en/of de boosterprik halen. Daar blijft het kabinet op inzetten.
Quarantaineregels soepeler
Het quarantaineadvies is veranderd. Kinderen tot 18 jaar die naar de kinderopvang gaan, of die op het primair of voortgezet onderwijs zitten of die naar het mbo of het hoger onderwijs gaan, hoeven niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon als zij zelf geen coronaklachten hebben. Ook werknemers die met hun werkgever hebben afgestemd dat zij essentieel zijn in een bedrijfsproces en die geen coronaklachten hebben, hoeven na contact met een positief getest persoon niet meer in quarantaine.
Het was al zo dat je na contact met een positief geteste persoon niet meer in quarantaine hoeft als je geen klachten hebt en korter dan 8 weken geleden positief bent getest of als je langer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebt gehad.
Samenvatting coronamaatregelen in beeld per 26 januari
- Er geldt voor alle locaties een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur.
- Houd overal 1,5 meter afstand en houd je aan de basisregels.
- Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
- Ga je op bezoek of naar een drukke plek waar veel mensen zijn? Doe dan een zelftest.
- Een mondneusmaskerplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer. En in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als je zit, het mondneusmasker af kan.
- Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondneusmasker te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.
- In alle publieke binnenruimtes, zoals horeca, theater en bioscopen is een vaste zitplaats verplicht.
- Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s. Op sportlocaties geldt het coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar.
- Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5m2, tot maximaal 1.250 personen per ruimte.
- Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van 100% van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dit is circa 1/3 van de reguliere capaciteit.
- Voor sport, evenementen, kunst en cultuur geldt binnen een maximum van 1.250 personen per ruimte.
- Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.
- Grote evenementen (met meer dan 1.250 bezoekers) met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.
- Het thuiswerkadvies is ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand’.
- Voor iedereen met coronaklachten blijft gelden: blijf thuis en doe een zelftest en laat je bij een positieve zelftest testen bij de GGD en ga thuis in isolatie.