Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Veilige jaarwisseling doen we samen… maar wie bel je als het misgaat?

donderdag 28 december 2023, 10:01
De jaarwisseling is voor veel mensen een feestelijk moment. Hoe je de jaarwisseling ook viert, sta bewust stil bij de veiligheidsrisico’s en denk aan de veiligheid en gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving.

Vanzelfsprekend staan de medewerkers van de meldkamer, politie, brandweer, ambulancezorg en veiligheidsregio’s paraat tijdens komende jaarwisseling. Zij zijn er altijd tijdens noodsituaties. Een geruststellend idee. Maar wanneer en waarvoor bel je de hulpdiensten?

Wie bel je waarvoor

De meest meldingen tijdens een jaarwisseling gaan over kleine brandjes op straat. Die zorgen wel voor overlast, maar niet voor acuut gevaar, schade of letsel en daarvoor hoef je niet 112 te bellen. Bel dan de geen-spoed nummers van de brandweer of politie.

Bel altijd 112 bij levensgevaar waarbij spoedeisende hulp nodig is of als je hierover twijfelt.

In deze infographic zie wie je waarvoor belt. Handig en overzichtelijk en daarmee houden we 112 bereikbaar voor noodsituaties.

  • Vuurwerkschade aan of om je huis: dit regel je zelf. Denk aan kleine, tijdelijke, reparaties of contact met je verzekering.
  • Schade aan straatmeubilair in de openbare ruimte: dit meld je bij de gemeente. Denk hierbij aan een kapotte abri, prullenbak of speeltoestel. Het verschilt per gemeente of je dit via een formulier op de website, een app of telefonisch kunt doen.
  • Kleine brand in de vrije omgeving: bij geen spoed, maar toch brandweer ter plaatse nodig bel je 0900-0904. Dit doe je bij kleine brandjes die waarschijnlijk klein blijven en die niet kunnen overslaan naar andere brandbare objecten. Denk bijvoorbeeld aan brand in een vrijstaande prullenbak.
  • Nu overlast van illegaal vuurwerk en daders bekend: bij geen spoed, maar wel politie nodig, bel 0900-8844.
  • Brand, acuut (levens)gevaar of als je twijfelt: bel 112. De centralist van de meldkamer helpt je verder en stuurt de juiste hulpdiensten jouw kant op.

Vuurwerk

Niet in alle gemeenten is het toegestaan dat consumenten vuurwerk afsteken. Houdt hierover de berichtgeving van je eigen gemeente in de gaten. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) is wel toegestaan. Dat is vuurwerk dat het hele jaar vanaf twaalf jaar mag worden gebruikt. Bereid jezelf voor om ongelukken te voorkomen. Op het moment dat je overlast van illegaal vuurwerk ervaart en de daders zijn bekend, bel dan het geen spoed wel politie nummer: 0900-8844. Als de overlast langer was en/of de daders zijn niet bekend, meld de overlast dan bij je gemeente.

Wensballonnen

Volgens de Aziatische cultuur brengt de wensballon geluk. Een wensballon ziet er mooi uit, maar het oplaten brengt ook risico’s met zich mee. Wensballonnen hebben een open vlam en kunnen daardoor brandgevaarlijk zijn. De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af. De regels zijn namelijk zo ingewikkeld, dat het bijna niet mogelijk is om een wensballon veilig op te laten. Wil je tóch een wensballon oplaten, lees dan eerst op de website van de brandweer wat de spelregels zijn.

Veiligheidsregio Kennemerland wenst je een veilige jaarwisseling!