Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Jaarwisseling 2023-2024 in Kennemerland

zondag 31 december 2023, 23:30
In dit nieuwsbericht delen we informatie over het verloop van de nieuwjaarsnacht in Veiligheidsregio Kennemerland. Dit bericht bevat informatie en cijfers van meldkamer Noord-Holland over de inzet van brandweer en ambulance in onze regio. De informatie van de politie is afkomstig van Politie-eenheid Noord-Holland. De cijfers zijn niet gecorrigeerd en laten enkel de door de meldkamer geregistreerde incidenten zien. We spreken daarom van een voorlopige telling.

Deze jaarwisseling zijn er door de brandweer en ambulancedienst in totaal 234 incidenten afgehandeld. De brandweer ontving 85 meldingen van incidenten en de ambulancedienst 155 incidenten. Op het eerste oog lijkt dit rustiger (18 incidenten minder) dan voorgaande jaarwisseling, maar helaas betreuren we dit jaar wel een dodelijk slachtoffer in onze regio. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden.

Over een periode tot 08:00 uur vanmorgen kunnen we het volgende melden:

  • De brandweer is 85 keer ingezet. Ten opzichte van vorige jaar is dit 26 keer minder dan vorige jaarwisseling (111 keer). 72 keer betrof het een brand gerelateerde melding en 19 keer vuurwerk gerelateerd.
  • De ambulances in deze regio zijn 155 keer gealarmeerd. Dit zijn 9 incidenten meer dan tijdens de overgang naar 2023 (146 keer).
  • Politie Noord-Holland geeft aan dat Oud en nieuw op sommige plekken in de eenheid Noord-Holland onrustig is verlopen. Er was sprake van vernielingen, brandjes, vechtpartijen en vuurwerkoverlast. In Haarlem viel een dodelijk slachtoffer bij een vuurwerkincident.

Het drukst was het voor de meldkamer en hulpverleners tussen 01:00 en 02:00 uur op 1 januari. Het betrof veel kleine incidenten, bijvoorbeeld containerbranden (36) en buitenbranden (15), maar ook brandde er wegvervoer uit (9). Deze waren allen snel onder controle. Er waren in de regio Kennemerland 4 woningbranden waarbij meerdere voertuigen zijn ingezet.

In gemeente Haarlemmermeer zijn volgens het datasysteem van meldkamer Noord-Holland de meeste inzetten van brandweer geweest (32 keer). Gemeente Haarlem telt 28 brandweer incidenten, Velsen 10, Beverwijk 8, Heemskerk 4, Bloemendaal 2 en Zandvoort 1.

Vuurwerk

Dit jaar was er sprake van een vuurwerkverbod in gemeenten Haarlem, Bloemendaal en Heemstede, deze steden hadden vorige jaarwisseling ook een vuurwerkverbod. In onze systemen zien we dat er 19 aan vuurwerk gerelateerde incidenten zijn geweest voor Brandweer Kennemerland. Vorig jaar waren dit er 46. Er zijn helaas vuurwerkslachtoffers te betreuren. Hoeveel en over de aard doen wij geen uitspraken.

Agressie tegen hulpverleners

Er zijn gelukkig wederom geen meldingen geweest van agressie tegen hulpverleners van de brandweer of ambulancedienst tijdens de jaarwisseling in Kennemerland. Hoe zich dit verhoudt tegenover andere regio’s kunt u later deze ochtend volgen via de berichtgeving vanuit het NIPV.

NB.: Rond 12 uur publiceert Brandweer Nederland een algemeen sfeerbeeld en de landelijke cijfers op www.brandweernederland.nl