Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Afscheid Frans Schippers als directeur Veiligheidsregio en commando-overdracht Brandweer Kennemerland

donderdag 18 april 2024, 09:50
Frans Schippers neemt na 17 jaar afscheid als directeur en commandant van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK). Frans Schippers is vanaf de oprichting bij de veiligheidsregio betrokken geweest. Mede door zijn inzet en daadkracht heeft de VRK zich kunnen ontwikkelen als dé organisatie die zich inzet voor de veiligheid en gezondheid voor de inwoners van Kennemerland. Op 17 april nam Frans Schippers officieel afscheid en droeg hij zijn functie als directeur Veiligheidsregio/commandant Brandweer over aan Harm Balk.
Frans Schippers begon zijn brandweer-carrière in 1988 bij de Brandweer Amstelveen, waar hij plaatsvervangend commandant en hoofd Repressie werd. Vervolgens ging hij aan de slag bij de Regionale Brandweer Amsterdam, waar hij onder andere de functie hoofd Rampenbestrijding en hoofd Alarmcentrale bekleedde. Na diverse functies bij zowel de gemeente Amstelveen als regionale brandweer Amsterdam-Amstelland kwam hij in 2007 uiteindelijk terecht bij de toenmalige Hulpverleningsdienst Kennemerland (HDK). Bij het HDK – de voorloper van de VRK – werd hij directeur en commandant Brandweer Haarlem.

 

Frans Schippers: “Ik kijk in dankbaarheid terug op het vele wat we als VRK met anderen konden doen voor de veiligheid en gezondheid van onze burgers in onze regio.”

Frans Schippers heeft inmiddels een positie aanvaard als programmadirecteur ‘Verbetering Opleidingsstelsel’ bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).

Opvolging

Het bestuur van Veiligheidsregio Kennemerland heeft aangekondigd dat Harm Balk per 17 april als directeur Veiligheidsregio/commandant Brandweer is aangesteld. Harm Balk is geen nieuw gezicht binnen de veiligheidsregio. Hij werkt sinds 2020 als hoofd Staf Brandweer en sinds november 2022 als tijdelijk waarnemer van Frans Schippers in de functie van waarnemend commandant Brandweer en later in 2023 ook als waarnemend directeur Veiligheidsregio. Ciska Scheidel, directeur Veiligheidsregio/Publieke Gezondheid Kennemerland en Harm Balk vormen samen de directie van de VRK.