Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

NL-Alert testbericht op maandag 3 juni. Ontvang jij ‘m ook?

vrijdag 31 mei 2024, 15:01
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties. Op maandag 3 juni zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit in heel Nederland. Zo kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. Let wel op: als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt dan kan het NL-Alert luid binnenkomen.

Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert over levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Denk aan een brand op een industrieterrein of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht direct, kom in actie en informeer anderen.

Bijvoorbeeld*: NL-Alert 7-4-2024 13:37 Grote Brand met veel rook aan de Zijlweg in Haarlem. Blijf uit de rook. Sluit ramen en deuren. Zet ventilatie uit. Meer informatie op https://www.vrk.nl/.

Zo ontvang je een NL-Alert

NL-Alert ontvang je op je mobiele telefoon. Ook zie je NL-Alert op steeds meer digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer en digitale reclameborden. Als je een NL-Alert binnenkrijgt op je mobiele telefoon, hoor je een doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Je ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van je mobiele telefoon. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiele telefoon opgeladen zijn én aanstaan.

Voor het ontvangen van NL-Alert hoef je niets in te stellen op je mobiele telefoon. Het is gratis en anoniem. Je telefoonnummer blijft onbekend. NL-Alert werkt anders dan een sms. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is.

NL-Alert app

Voor mensen met een auditieve of visuele beperking en mensen die vaak dicht bij de Nederlandse grens zijn, is er nu ook de NL-Alert app. De NL-Alert app biedt en ondersteunt toegankelijkheidsfuncties op je mobiele telefoon. Zo is NL-Alert duidelijker voor mensen die doof, slechthorend, blind of slechtziend zijn. De app is ook handig voor mensen die vaak dicht bij de grens zijn. Want dan kan het gebeuren dat je een NL-Alert mist. Dit komt omdat je telefoon met een buitenlandse zendmast verbonden is, waardoor je geen NL-Alert ontvangt. Met de NL-Alert app ontvang je dan wel een NL-Alert.

De NL-Alert app is gratis te downloaden in de Apple App Store en Google Play Store.

Hoe stuurt de overheid NL-Alert uit

De overheid kan NL-Alert uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. De lokale veiligheidsregio bepaalt in welk gebied het NL-Alert wordt uitgezonden tijdens een noodsituatie. Dit hangt af van de plek van het ongeluk en bijvoorbeeld van hoe de wind staat. Door de wind kan een gevaarlijke rookwolk met giftige stoffen ook jouw woonplaats bereiken. Zelfs als dat kilometers verderop is. Ben je verbonden met een zendmast die bereik heeft in het getroffen gebied? Dan ontvang je het NL-Alert.

Geen NL-Alert ontvangen?

Het kan voorkomen dat je een keer geen NL-Alert ontvangt. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand.
  • Je had tijdelijk geen bereik.
  • Je mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond.
  • Je telefoon was verbonden met een Belgische of Duitse zendmast omdat je vlak bij de grens was. In dit geval kan het handig zijn om de NL-Alert app te downloaden.
  • Je telefoon stond uit.