Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Nieuwsupdate coronavirus

Op deze Nieuwsupdatepagina melden we nieuwe ontwikkelingen rondom het coronavirus.


Link naar informatiepagina coronavirus
Voor alle informatie van veiligheidsregio Kennemerland over het coronavirus.


Nieuwsberichten tot en met november 2020 zijn te lezen op de pagina Corona nieuwsberichten - archief.

 • Kabinet: Nederland verder open, maar met coronatoegangsbewijzen donderdag 16 september 2021, 13:13

  Het kabinet besloot afgelopen dinsdag om met ingang van 25 september de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar de vaccinatiegraad is nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Met inzet van het coronatoegangsbewijs (CTB) kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen weer toegestaan.

  Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd, waarvan ruim 330.000 in Kennemerland. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Toch is het kabinet van mening dat het coronatoegangsbewijs juist nu moet worden ingezet op die locaties waar het, door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand, drukker wordt. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samen komen.

  Voor de horeca en voor de evenementen- en kunst- en cultuursector zijn de beperkende maatregelen teleurstellend. Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen, zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden en in bioscopen en theaters alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de bezoekerscapaciteit toestaan. In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden.

  Je kunt met de CoronaCheck-app een coronatoegangsbewijs ophalen als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.

  Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.

  In het openbaar vervoer blijft het gebruik van een mondkapje verplicht. De verplichting vervalt op perrons en stations.

  Bij een enkele besmetting in een groep of klas in de kinderopvang en het basisonderwijs, is het niet meer verplicht dat de hele groep of klas in quarantaine gaat en getest wordt.

  De basisgezondheidsregel ‘verplicht 1,5m afstand houden’ verandert in een dringend advies om afstand te houden. De andere basisregels blijven onverminderd van belang: handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes. Ze gelden ook als je al gevaccineerd bent. Ze helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.

   

 • woensdag 18 augustus 2021, 10:00

  Kabinet: 1,5 meter behoedzaam loslaten

  Het kabinet besloot vrijdag 13 augustus jongstleden de 1,5 meter afstand houden behoedzaam los te laten. Vanaf 30 augustus geldt deze maatregel niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september.

  De vaccinatiegraad in Nederland is inmiddels hoog en neemt nog elke dag toe, maar een verdere stijging is nodig. Naar schatting 1,8 miljoen Nederlanders hebben nog geen immuniteit opgebouwd: niet door vaccinatie en niet door infectie. De 4e besmettingsgolf is gekeerd. Het gunstige beeld va dit moment is nog geen garantie voor weinig besmettingen in de herfst en winter. Op 17 september besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten.

  Studenten kunnen in het nieuwe studiejaar weer fysiek les volgen op mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. De 1,5 meter geldt dan niet meer. Wel geldt een aantal extra randvoorwaarden, zoals een maximale groepsgrootte van 75 personen en het gebruik van mondkapjes buiten de les- of collegezalen. Ook blijft het dringende advies om preventief zelftesten te gebruiken in stand.

  Alle overige maatregelen worden verlengd tot en met 19 september:

  - In de horeca blijft een vaste zitplaats verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Entertainment en beeldschermen mogen nog niet. Nachtclubs en discotheken blijven gesloten.
  - De coronamaatregelen voor evenementen worden verlengd. De uitbreiding van de Garantieregeling Evenementen en de aanvullende tegemoetkoming voor evenementen wordt daarom verlengd tot en met 19 september.
  - Het advies blijft om zoveel mogelijk thuis te werken en om reizen in de spits te mijden.
  - Gratis testen voor reizen wordt verlengd tot 1 oktober. Dit betekent dat mensen die op reis gaan ook in de maand september een gratis reistest kunnen laten afnemen. Een afspraak voor een gratis test maak je via het online afsprakenportaal testenvoorjereis.nl.

  Het kabinet neemt zich voor om vanaf 20 september de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving los te laten. Nachtclubs en discotheken blijven in deze stap ook nog gesloten. Om deze beoogde stap in september daadwerkelijk te zetten, vraagt het kabinet advies aan het OMT. Het streven is om het coronatoegangsbewijs (voor gebruik in Nederland) en de overige beperkingen te laten vervallen per 1 november.

  Het kabinet doet er alles aan om het halen van een prik zo eenvoudig mogelijk te maken. Als je nog geen afspraak hebt gemaakt, dan kun je je op een aantal GGD vaccinatielocaties zonder afspraak laten vaccineren tegen het coronavirus. Op Prikkenzonderafspraak.nl kun je zien waar je bij jou in de buurt direct je eerste prik kunt krijgen.

 • maandag 12 juli 2021, 11:06

  Extra coronamaatregelen t/m 13 augustus

  Het aantal besmettingen in Nederland is sneller gestegen dan voorzien sinds stap 4 op 26 juni werd gezet. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Het blijkt dat de deltavariant tot meer ziektegevallen leidt dan gedacht, ook bij mensen die al volledig zijn gevaccineerd of een coronabesmetting hebben doorgemaakt. Het kabinet heeft daarom besloten tot nieuwe maatregelen.

  Meer over deze maatregelen en waarom ze zijn genomen kun je lezen in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid.

  Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op 1,5 meter afstand van elkaar zit. Alle horeca sluit van 24.00 uur 06.00 uur. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden. Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren. Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs, waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, op pauze tot en met 13 augustus 2021. Evenementen (maximaal 24 uur), culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit. Voor deze locaties blijft het gebruik van het coronatoegangsbewijs wel mogelijk. Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig; dit was 40 uur. Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niets. Zij mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen.

  Reizen naar het buitenland blijft een risico. Het hele reisadvies vind je op www.wijsopreis.nl. Je coronabewijzen kun je klaarzetten in de CoronaCheck-app of uitprinten via www.coronacheck.nl. Als je nog niet bent gevaccineerd kun je je gratis laten testen voor vertrek.

  De oproep van het kabinet is en blijft: doe het verstandig, neem je verantwoordelijkheid. Houd je feestjes klein en beheersbaar, houd je aan de basisregels.

 • Nederland zet grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter maandag 21 juni 2021, 10:40

  Zaterdag, 26 juni 2021, wordt de vierde stap van het openingsplan in de coronacrisis gezet, waarbij de samenleving voorzichtig helemaal open gaat. Daarbij blijft de anderhalve meter afstand de allesbepalende norm. Het kabinet heeft dit besloten nu het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis wordt opgenomen en de besmettingscijfers snel dalen, en het aantal mensen dat gevaccineerd is snel stijgt.

  Voor thuisbezoek en groepsgrootte buiten gelden geen beperkingen meer. De mondkapjesplicht vervalt grotendeels, maar daar waar de anderhalve meter niet in acht kan worden genomen blijft de mondkapjesplicht: in het OV, op luchthavens, in vliegtuigen en in het voortgezet onderwijs. Horeca mag open op de reguliere openingstijden en tv-schermen mogen weer. Ook theaters, concertzalen en bioscopen mogen op anderhalve meter zoveel mensen plaatsen als ze kunnen. Voor locaties waar mensen door elkaar heen lopen, zoals pretparken, winkels en musea wordt de norm maximaal 1 persoon per 5 vierkante meter. Met coronatoegangsbewijzen kunnen meer mensen worden toegelaten en kunnen ook discotheken en nachtclubs weer open. Publiek wordt bij alle sportwedstrijden weer toegestaan en alle leeftijdsgroepen en teams kunnen weer sporten in wedstrijd- en competitieverband. Evenementen zijn weer mogelijk vanaf 30 juni.

  Het kabinet benadrukt dat we voorzichtig en alert moeten blijven, en dat het belangrijk is de basisregels in acht te blijven nemen: handen wassen, in de elleboog niezen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. 

  Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen en die niet (volledig) gevaccineerd zijn, kunnen zich gratis laten testen. Meer informatie over gratis testen en over het actuele reisadvies vind je hier.

  In het nieuwsbericht van de Rijksoverheid kun je lezen wat er nog meer verandert in stap 4.

 • Derde stap openingsplan wordt gezet maandag 31 mei 2021, 15:08

  Zaterdag, 5 juni 2021, wordt de derde stap gezet om als samenleving uit de coronacrisis te komen. Dit betekent meer vrijheden, maar wel met voorwaarden. Het kabinet heeft dit besloten nu er snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen en het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, hard stijgt.

   

  Thuisbezoek en groepsgrootte buiten mogen naar 4 personen, exclusief kinderen tot en met 12 jaar of mensen van eenzelfde huishouden. Musea mogen binnen weer open met maximaal 1 bezoeker per 10 m2. Ook bioscopen en theaters kunnen weer open onder voorwaarden, zoals reserveren, gezondheidscheck en vaste zitplaatsen. Daarbij mogen in een ruimte of zaal maximaal 50 mensen zijn op 1,5 meter afstand. Eet- en drinkgelegenheden en sportkantines mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Entertainment zoals videoschermen voor sportwedstrijden is niet toegestaan. Alle winkels kunnen weer open volgens hun reguliere openingstijden. Volwassenen mogen weer in groepsverband sporten.

   

  Belangrijk blijft, zo benadrukt het kabinet, dat we drukte blijven vermijden en ons allemaal aan de basisregels blijven houden, ook als we al gevaccineerd zijn: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra we aan de beurt zijn.  Kijk voor wat je moet regelen voor je reis naar het buitenland en je terugkomst naar Nederland op www.wijsopreis.nl.  Informatie over wat er nog meer verandert in stap 3 lees je in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid.

 • Tweede stap openingsplan definitief dinsdag 18 mei 2021, 14:41

  Morgen, 19 mei 2021, wordt de tweede stap in het openingsplan definitief gezet. Dit besluit nam het kabinet nu is gebleken dat het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona verder is gedaald.

  Het zetten van deze tweede stap betekent onder meer dat de sportscholen open gaan. Ook een bezoek aan het pretpark, openluchtmuseum en buitenpodium is weer mogelijk. Dit mag met maximaal 2 personen, exclusief kinderen tot en met 12 jaar of mensen van eenzelfde huishouden. Goed nieuws is ook dat de terrassen langer open mogen, namelijk van 06.00 tot 20.00 uur. Bibliotheken openen op 20 mei de deuren. Eerder stond deze versoepeling niet in stap 2 van het openingsplan, maar het kabinet besloot deze toe te voegen. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht.

  Lees hier wat er met het nemen van stap 2 nog meer verandert.

 • Mogelijk vanaf 19 mei versoepelingen coronamaatregelen woensdag 12 mei 2021, 11:18

  Uitsluitend wanneer de ziekenhuiscijfers het toelaten, wordt op woensdag 19 mei een tweede stap gezet in het versoepelen van de coronamaatregelen. Dat heeft het kabinet gisterenavond bekendgemaakt in een persconferentie over het Openingsplan, om stap voor stap de samenleving weer te openen.

  Als het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames genoeg blijft dalen, dan zullen per 19 mei meer locaties onder bepaalde voorwaarden open gaan. Namelijk: sportscholen, zwembaden, zogenaamde ‘doorstroomlocaties’ (zoals dierentuinen, kinderboerderijen en openluchtmusea), recreatielocaties (klimbos, buitenspeeltuin, etc.) en locaties voor kunst- en cultuurbeoefening (zoals muziek- & dansles). Ook wordt het dan weer mogelijk om in grotere groepen buiten te sporten en langer op het terras te zitten (tussen 06.00-20.00 uur). De coronamaatregelen kunnen alleen versoepeld worden als het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt aanzienlijk afneemt (ongeveer 20 procent ten opzichte van de piek eind april). Als dat niet het geval is, besluit het kabinet dat de versoepelingen op 19 mei niet doorgaan maar worden uitgesteld tot een later moment.

  Belangrijk blijft, zo benadrukt de overheid, dat we drukte vermijden en ons allemaal aan de basisregels houden, ook wie al gevaccineerd is. Dus: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra we hiervoor worden uitgenodigd.

  Vanaf 15 mei wijzigt het reisadvies en zijn reizen naar landen met een laag besmettingsrisico weer mogelijk. Het actuele reisadvies per land check je op www.wijsopreis.nl.

  Kijk voor meer informatie over de versoepelingen van de coronamaatregelen in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid.

 • woensdag 21 april 2021, 10:27

  Einde avondklok, begin van openingsplan

  Op woensdag 28 april vervalt de avondklok en gaan de terrassen, winkels en markten (deels) weer open. Ook andere coronamaatregelen worden losgelaten of aangepast: thuisbezoek van 1 naar 2 personen, hoger onderwijs 1 dag per week les op locatie, theorie-examens voor onder meer een rijbewijs weer mogelijk en een verhoging van het aantal bezoekers bij een uitvaart naar 100. Alle overige maatregelen blijven gelden.

  Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. Hoewel het stap voor stap openen van de samenleving niet zonder risico’s is, kijkt het kabinet ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april. Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

  Kijk voor meer informatie over het openingsplan van het kabinet op: rijksoverheid.nl.

 • woensdag 14 april 2021, 12:07

  Lockdown verder verlengd

  De huidige coronamaatregelen blijven gelden, behalve voor de buitenschoolse opvang: per 19 april gaat de buitenschoolse opvang (bso) voor alle kinderen weer open. Op dit moment is de bso alleen open voor kinderen van ouders met cruciale beroepen. Het primair onderwijs en de kinderopvang zijn wel al open. De avondklok blijft ook gelden. Er wordt op z’n vroegst op 28 april een eerste stap gezet in het versoepelen van de maatregelen. Dat heeft het kabinet gisterenavond bekendgemaakt in een persconferentie. De besmettingen van het coronavirus nemen nog steeds toe en de druk op de zorg is onverminderd hoog, waardoor het versoepelen van de maatregelen nu niet mogelijk is.

  Het kabinet heeft een voorwaardelijk openingsplan gemaakt, waarin in zes stappen de samenleving veilig geopend wordt. Als de coronasituatie het toelaat, kunnen de maatregelen stap voor stap versoepeld worden. De eerste stap is het afschaffen van de avondklok, het openen van terrassen en winkels (onder voorwaarden) en het advies om thuis bezoek te ontvangen aan te passen naar maximaal 2 personen bezoek (i.p.v. 1 persoon) per dag.

  Kijk voor meer informatie over het openingsplan van het kabinet op: Rijksoverheid.nl.

 • Avondklok en lockdown verlengd dinsdag 9 maart 2021, 10:39

  Alle huidige coronamaatregelen worden verlengd t/m 30 maart en de avondklok geldt in ieder geval nog tot 31 maart 04.30 uur. Dat heeft het kabinet gisterenavond aangekondigd in een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en dat biedt perspectief, maar op dit moment is het aantal coronabesmettingen nog te hoog voor versoepelingen van de maatregelen. Het kabinet kijkt wel vooruit naar 31 maart, of er vanaf dan meer versoepelingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld voor de terrassen, winkels en het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Hoe beter we ons allemaal aan de basisregels houden (zoals vaak handen wassen, thuis blijven bij klachten en je laten testen), hoe minder besmettingen er zijn en hoe eerder versoepelingen mogelijk zijn.

  Kleine aanpassingen per 16 maart
  Het kabinet doet een aantal kleine aanpassingen op de al bestaande maatregelen. Per dinsdag 16 maart is zwemles mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar, zodat zij hun zwemdiploma kunnen halen. Daarnaast mogen grotere winkels (zoals warenhuizen) méér dan twee klanten tegelijkertijd ontvangen, afhankelijk van de winkeloppervlakte en maximaal 50 klanten tegelijk in de winkel. Buiten sporten wordt ook mogelijk voor volwassenen vanaf 27 jaar, met maximaal 4 personen. Er kunnen weer theorie-examens en –lessen op locatie worden georganiseerd gericht op het besturen of onderhouden van een vervoersmiddel, voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van hun beroep of voor hun bedrijf.

  Het reisadvies dat in ieder geval t/m 15 april geldt is: blijf in Nederland. Ga alleen op reis als dit strikt noodzakelijk is.

  Kijk voor meer informatie over de verlenging van de lockdown in dit nieuwsbericht van de overheid. Alle informatie over het coronavirus vindt u op Rijksoverheid.nl/coronavirus.

  Tweede Kamerverkiezing
  De avondklok geldt ook tijdens de Tweede Kamerverkiezing. Stemmen kan dit jaar vanwege corona vervroegd op 15 en 16 maart, naast de reguliere stemdag op 17 maart. Op deze pagina vindt u informatie over de afspraken die gelden over de avondklok bij de Tweede Kamerverkiezing.

 • Beperkte versoepelingen coronamaatregelen en verlenging avondklok woensdag 24 februari 2021, 11:27

  De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de corona pandemie zijn steeds meer zichtbaar. Tegelijkertijd blijft het aantal coronabesmettingen hoog en is de druk op de zorg groot. Het kabinet heeft gisterenavond aangekondigd om daarom beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen, om zo wat meer lucht te geven tijdens de lockdown. Daarbij is het van belang dat iedereen de basisregels blijft naleven.

  Op middelbare scholen en mbo’s kan vanaf 1 maart weer fysiek les gegeven worden, op 1,5 meter afstand en met inachtneming van de basisregels. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart (onder voorwaarden) de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, onder meer om sociale ontmoetingen te ontmoedigen. Door de avondklok blijft het verboden om tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends naar buiten te gaan.

  Extra aandacht voor naleven van de basisregels

  Door de risico’s die er met de verruimingen van maatregelen genomen worden, vraagt de overheid nadrukkelijk om extra aandacht voor het naleven van de basisregels. Het is en blijft ontzettend belangrijk om de hygiëneregels na te leven, zoals handen wassen, niezen in de elleboog en het dragen van een mondkapje waar dit moet. Maar ook om 1,5 meter afstand te houden en drukte te vermijden. En om je te laten testen en na een positieve test thuis te blijven samen met huisgenoten.

  Kijk voor meer informatie in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid. Voor vragen over de coronamaatregelen kun je terecht op Rijksoverheid.nl/coronavirus.

 • Avondklok verlengd en bestellingen afhalen bij winkels mogelijk woensdag 10 februari 2021, 11:24

  De avondklok is verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Het kabinet heeft dit besluit genomen, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. Kijk voor meer informatie over de verlenging van de avondklok op Rijksoverheid.nl.

  Bestellen en afhalen bij winkels mogelijk

  De huidige lockdown geldt tot (in ieder geval) 2 maart. Nieuw is dat vanaf vandaag álle winkeliers (ook niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken) hun klanten producten kunnen laten bestellen en afhalen bij de winkel. Afhalen kan binnen een bepaald tijdslot en de klant betreedt de winkel daarbij niet. De niet-essentiële winkels blijven verder dicht; alleen bestellingen afhalen is daar mogelijk, verkoop in de winkel is niet toegestaan. De nieuwe regels gelden ook voor overige locaties met een winkelfunctie, zoals een kapperszaak. Zij mogen producten verkopen op bestelling.

 • Lockdown verlengd: situatie rondom corona blijft ernstig woensdag 3 februari 2021, 09:57

  De situatie rondom corona blijft ernstig. Daarom is de lockdown verlengd tot (in ieder geval) 2 maart. Dat hebben premier Rutte en minister De Jonge gisterenavond aangekondigd in een persconferentie. Wel zijn er enkele aanpassingen in de maatregelen voor het onderwijs en winkeliers.

  Basisscholen, de kinderopvang en het speciaal (basis)onderwijs gaan vanaf maandag 8 februari weer open. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen ook bij de Britse variant van het coronavirus (net als bij de ‘oude’ variant) een beperkte rol spelen in de verspreiding van het virus. Medewerkers van de kinderopvang kunnen op korte termijn met prioriteit getest worden. Dat was al, en blijft zo, voor medewerkers in het onderwijs. Op korte termijn wordt gestart met een proef met sneltesten bij basisschoolleraren. De buitenschoolse opvang (bso) blijft wel gesloten, omdat dit tot extra contacten en besmettingen zou kunnen leiden. Op de bso komen kinderen (en ouders) samen van verschillende scholen. De middelbare scholen blijven dicht tot in ieder geval 1 maart, dus tot na de voorjaarsvakantie. 

  Niet-essentiële winkels (zoals kledingzaken en schoenenwinkels) blijven voorlopig gesloten. Om consumenten en ondernemers tegemoet te komen, wordt het per 10 februari ook voor niet-essentiële winkels mogelijk om te bestellen en af te halen. Klanten bestellen minimaal 4 uur van tevoren hun producten (online of telefonisch) en halen dit op afspraak af bij de winkel, binnen een vooraf aangegeven tijdslot. Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten. 

  De avondklok is momenteel nog van kracht. Het kabinet vraagt het OMT om advies over de huidige situatie van het coronavirus en het pakket van maatregelen. Op basis van dat advies wil het kabinet begin volgende week opnieuw de balans opmaken. 

  Meer informatie over de verlenging van de lockdown lees je in dit nieuwsbericht van de Rijksoverheid. Vragen over het coronavirus? Kijk oRijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351. Op de website van GGD Kennemerland (www.ggdkennemerland.nl) vind je meer informatie over o.a. vaccinatie in deze regio, testen, adviezen voor kwetsbare ouderen en informatie voor scholen.

 • Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten woensdag 20 januari 2021, 15:22

  Het kabinet maakt zich grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Daarom neemt het kabinet extra maatregelen om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen en is het kabinet voornemend om (na instemming van de Tweede Kamer) een avondklok in te voeren. 

  Het advies voor bezoek is aangescherpt: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Er worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan. Het kabinet stelt vanaf 23 januari een vliegverbod in voor landen buiten Schengen waarin (mogelijk) gevaarlijke varianten van het virus het meest voorkomen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Daarnaast moeten alle reizigers uit hoog risicogebieden een negatieve sneltest kunnen tonen die maximaal 4 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen. Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Het dringende advies aan iedereen is verder: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen die in de periode tot en met 31 maart plaatsvinden. 

  Meer informatie over de aanscherping van de lockdown vindt u in dit nieuwsbericht van de Rijksoverheid. Kijk voor alle informatie over de corona aanpak op Rijksoverheid.nl/coronavirus.

 • Nederland blijft tot en met tenminste 9 februari in lockdown woensdag 13 januari 2021, 12:15

  Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af, maar dit gaat nog niet hard genoeg. Er liggen veel patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care. De druk op de zorg is onverminderd hoog. Daarom heeft de overheid besloten de lockdown te verlengen, ten minste tot en met 9 februari. Het is ontzettend belangrijk dat we ons aan de coronamaatregelen blijven houden en het aantal contacten tot het minimum beperken, om de kans op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. Lees hier het nieuwsbericht van de Rijksoverheid over de verlenging van de lockdown.

 • maandag 14 december 2020, 19:23

  Strengste lockdown tot nu toe noodzakelijk om contacten te beperken

  Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken komen er dagelijks tot zo’n 9.000 besmettingen bij. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag coronapatiënten bij. De bron van een besmetting is niet altijd te herleiden. Wel is duidelijk het aantal besmettingen toeneemt bij meer contacten. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. Een ingreep die ervoor moet zorgen dat we onze contacten tot een minimum beperken en de zorg toegankelijk houden.

  Lees hier het bericht van de Rijksoverheid.

Downloads

Intrekkingsbesluit Noordverordening Covid-19 veiligheidsregio Kennemerland van 18 november 2020

Intrekkingsbesluit Noordverordening Covid-19 veiligheidsregio Kennemerland van 18 november 2020 0.07 MB pdf