Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Nieuwsupdate coronavirus

Op deze Nieuwsupdatepagina melden we nieuwe ontwikkelingen rondom het coronavirus.


Link naar informatiepagina coronavirus
Voor alle informatie van veiligheidsregio Kennemerland over het coronavirus.


Nieuwsberichten tot en met november 2020 zijn te lezen op de pagina Corona nieuwsberichten - archief.

 • 9 uur geleden

  Einde avondklok, begin van openingsplan

  Op woensdag 28 april vervalt de avondklok en gaan de terrassen, winkels en markten (deels) weer open. Ook andere coronamaatregelen worden losgelaten of aangepast: thuisbezoek van 1 naar 2 personen, hoger onderwijs 1 dag per week les op locatie, theorie-examens voor onder meer een rijbewijs weer mogelijk en een verhoging van het aantal bezoekers bij een uitvaart naar 100. Alle overige maatregelen blijven gelden.

  Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. Hoewel het stap voor stap openen van de samenleving niet zonder risico’s is, kijkt het kabinet ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april. Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

  Kijk voor meer informatie over het openingsplan van het kabinet op: rijksoverheid.nl.

 • woensdag 14 april 2021, 12:07

  Lockdown verder verlengd

  De huidige coronamaatregelen blijven gelden, behalve voor de buitenschoolse opvang: per 19 april gaat de buitenschoolse opvang (bso) voor alle kinderen weer open. Op dit moment is de bso alleen open voor kinderen van ouders met cruciale beroepen. Het primair onderwijs en de kinderopvang zijn wel al open. De avondklok blijft ook gelden. Er wordt op z’n vroegst op 28 april een eerste stap gezet in het versoepelen van de maatregelen. Dat heeft het kabinet gisterenavond bekendgemaakt in een persconferentie. De besmettingen van het coronavirus nemen nog steeds toe en de druk op de zorg is onverminderd hoog, waardoor het versoepelen van de maatregelen nu niet mogelijk is.

  Het kabinet heeft een voorwaardelijk openingsplan gemaakt, waarin in zes stappen de samenleving veilig geopend wordt. Als de coronasituatie het toelaat, kunnen de maatregelen stap voor stap versoepeld worden. De eerste stap is het afschaffen van de avondklok, het openen van terrassen en winkels (onder voorwaarden) en het advies om thuis bezoek te ontvangen aan te passen naar maximaal 2 personen bezoek (i.p.v. 1 persoon) per dag.

  Kijk voor meer informatie over het openingsplan van het kabinet op: Rijksoverheid.nl.

 • Avondklok en lockdown verlengd dinsdag 9 maart 2021, 10:39

  Alle huidige coronamaatregelen worden verlengd t/m 30 maart en de avondklok geldt in ieder geval nog tot 31 maart 04.30 uur. Dat heeft het kabinet gisterenavond aangekondigd in een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en dat biedt perspectief, maar op dit moment is het aantal coronabesmettingen nog te hoog voor versoepelingen van de maatregelen. Het kabinet kijkt wel vooruit naar 31 maart, of er vanaf dan meer versoepelingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld voor de terrassen, winkels en het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Hoe beter we ons allemaal aan de basisregels houden (zoals vaak handen wassen, thuis blijven bij klachten en je laten testen), hoe minder besmettingen er zijn en hoe eerder versoepelingen mogelijk zijn.

  Kleine aanpassingen per 16 maart
  Het kabinet doet een aantal kleine aanpassingen op de al bestaande maatregelen. Per dinsdag 16 maart is zwemles mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar, zodat zij hun zwemdiploma kunnen halen. Daarnaast mogen grotere winkels (zoals warenhuizen) méér dan twee klanten tegelijkertijd ontvangen, afhankelijk van de winkeloppervlakte en maximaal 50 klanten tegelijk in de winkel. Buiten sporten wordt ook mogelijk voor volwassenen vanaf 27 jaar, met maximaal 4 personen. Er kunnen weer theorie-examens en –lessen op locatie worden georganiseerd gericht op het besturen of onderhouden van een vervoersmiddel, voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van hun beroep of voor hun bedrijf.

  Het reisadvies dat in ieder geval t/m 15 april geldt is: blijf in Nederland. Ga alleen op reis als dit strikt noodzakelijk is.

  Kijk voor meer informatie over de verlenging van de lockdown in dit nieuwsbericht van de overheid. Alle informatie over het coronavirus vindt u op Rijksoverheid.nl/coronavirus.

  Tweede Kamerverkiezing
  De avondklok geldt ook tijdens de Tweede Kamerverkiezing. Stemmen kan dit jaar vanwege corona vervroegd op 15 en 16 maart, naast de reguliere stemdag op 17 maart. Op deze pagina vindt u informatie over de afspraken die gelden over de avondklok bij de Tweede Kamerverkiezing.

 • Beperkte versoepelingen coronamaatregelen en verlenging avondklok woensdag 24 februari 2021, 11:27

  De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de corona pandemie zijn steeds meer zichtbaar. Tegelijkertijd blijft het aantal coronabesmettingen hoog en is de druk op de zorg groot. Het kabinet heeft gisterenavond aangekondigd om daarom beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen, om zo wat meer lucht te geven tijdens de lockdown. Daarbij is het van belang dat iedereen de basisregels blijft naleven.

  Op middelbare scholen en mbo’s kan vanaf 1 maart weer fysiek les gegeven worden, op 1,5 meter afstand en met inachtneming van de basisregels. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart (onder voorwaarden) de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, onder meer om sociale ontmoetingen te ontmoedigen. Door de avondklok blijft het verboden om tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends naar buiten te gaan.

  Extra aandacht voor naleven van de basisregels

  Door de risico’s die er met de verruimingen van maatregelen genomen worden, vraagt de overheid nadrukkelijk om extra aandacht voor het naleven van de basisregels. Het is en blijft ontzettend belangrijk om de hygiëneregels na te leven, zoals handen wassen, niezen in de elleboog en het dragen van een mondkapje waar dit moet. Maar ook om 1,5 meter afstand te houden en drukte te vermijden. En om je te laten testen en na een positieve test thuis te blijven samen met huisgenoten.

  Kijk voor meer informatie in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid. Voor vragen over de coronamaatregelen kun je terecht op Rijksoverheid.nl/coronavirus.

 • Avondklok verlengd en bestellingen afhalen bij winkels mogelijk woensdag 10 februari 2021, 11:24

  De avondklok is verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Het kabinet heeft dit besluit genomen, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. Kijk voor meer informatie over de verlenging van de avondklok op Rijksoverheid.nl.

  Bestellen en afhalen bij winkels mogelijk

  De huidige lockdown geldt tot (in ieder geval) 2 maart. Nieuw is dat vanaf vandaag álle winkeliers (ook niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken) hun klanten producten kunnen laten bestellen en afhalen bij de winkel. Afhalen kan binnen een bepaald tijdslot en de klant betreedt de winkel daarbij niet. De niet-essentiële winkels blijven verder dicht; alleen bestellingen afhalen is daar mogelijk, verkoop in de winkel is niet toegestaan. De nieuwe regels gelden ook voor overige locaties met een winkelfunctie, zoals een kapperszaak. Zij mogen producten verkopen op bestelling.

 • Lockdown verlengd: situatie rondom corona blijft ernstig woensdag 3 februari 2021, 09:57

  De situatie rondom corona blijft ernstig. Daarom is de lockdown verlengd tot (in ieder geval) 2 maart. Dat hebben premier Rutte en minister De Jonge gisterenavond aangekondigd in een persconferentie. Wel zijn er enkele aanpassingen in de maatregelen voor het onderwijs en winkeliers.

  Basisscholen, de kinderopvang en het speciaal (basis)onderwijs gaan vanaf maandag 8 februari weer open. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen ook bij de Britse variant van het coronavirus (net als bij de ‘oude’ variant) een beperkte rol spelen in de verspreiding van het virus. Medewerkers van de kinderopvang kunnen op korte termijn met prioriteit getest worden. Dat was al, en blijft zo, voor medewerkers in het onderwijs. Op korte termijn wordt gestart met een proef met sneltesten bij basisschoolleraren. De buitenschoolse opvang (bso) blijft wel gesloten, omdat dit tot extra contacten en besmettingen zou kunnen leiden. Op de bso komen kinderen (en ouders) samen van verschillende scholen. De middelbare scholen blijven dicht tot in ieder geval 1 maart, dus tot na de voorjaarsvakantie. 

  Niet-essentiële winkels (zoals kledingzaken en schoenenwinkels) blijven voorlopig gesloten. Om consumenten en ondernemers tegemoet te komen, wordt het per 10 februari ook voor niet-essentiële winkels mogelijk om te bestellen en af te halen. Klanten bestellen minimaal 4 uur van tevoren hun producten (online of telefonisch) en halen dit op afspraak af bij de winkel, binnen een vooraf aangegeven tijdslot. Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten. 

  De avondklok is momenteel nog van kracht. Het kabinet vraagt het OMT om advies over de huidige situatie van het coronavirus en het pakket van maatregelen. Op basis van dat advies wil het kabinet begin volgende week opnieuw de balans opmaken. 

  Meer informatie over de verlenging van de lockdown lees je in dit nieuwsbericht van de Rijksoverheid. Vragen over het coronavirus? Kijk oRijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351. Op de website van GGD Kennemerland (www.ggdkennemerland.nl) vind je meer informatie over o.a. vaccinatie in deze regio, testen, adviezen voor kwetsbare ouderen en informatie voor scholen.

 • Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten woensdag 20 januari 2021, 15:22

  Het kabinet maakt zich grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Daarom neemt het kabinet extra maatregelen om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen en is het kabinet voornemend om (na instemming van de Tweede Kamer) een avondklok in te voeren. 

  Het advies voor bezoek is aangescherpt: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Er worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan. Het kabinet stelt vanaf 23 januari een vliegverbod in voor landen buiten Schengen waarin (mogelijk) gevaarlijke varianten van het virus het meest voorkomen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Daarnaast moeten alle reizigers uit hoog risicogebieden een negatieve sneltest kunnen tonen die maximaal 4 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen. Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Het dringende advies aan iedereen is verder: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen die in de periode tot en met 31 maart plaatsvinden. 

  Meer informatie over de aanscherping van de lockdown vindt u in dit nieuwsbericht van de Rijksoverheid. Kijk voor alle informatie over de corona aanpak op Rijksoverheid.nl/coronavirus.

 • Nederland blijft tot en met tenminste 9 februari in lockdown woensdag 13 januari 2021, 12:15

  Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af, maar dit gaat nog niet hard genoeg. Er liggen veel patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care. De druk op de zorg is onverminderd hoog. Daarom heeft de overheid besloten de lockdown te verlengen, ten minste tot en met 9 februari. Het is ontzettend belangrijk dat we ons aan de coronamaatregelen blijven houden en het aantal contacten tot het minimum beperken, om de kans op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. Lees hier het nieuwsbericht van de Rijksoverheid over de verlenging van de lockdown.

 • maandag 14 december 2020, 19:23

  Strengste lockdown tot nu toe noodzakelijk om contacten te beperken

  Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken komen er dagelijks tot zo’n 9.000 besmettingen bij. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag coronapatiënten bij. De bron van een besmetting is niet altijd te herleiden. Wel is duidelijk het aantal besmettingen toeneemt bij meer contacten. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. Een ingreep die ervoor moet zorgen dat we onze contacten tot een minimum beperken en de zorg toegankelijk houden.

  Lees hier het bericht van de Rijksoverheid.

Downloads

Intrekkingsbesluit Noordverordening Covid-19 veiligheidsregio Kennemerland van 18 november 2020

Intrekkingsbesluit Noordverordening Covid-19 veiligheidsregio Kennemerland van 18 november 2020 0.07 MB pdf