Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Allemaal digitaal

Corona heeft ook grote invloed op het programma Multidisciplinair Opleiden, Trainen en Oefenen (MOTO). Toch is het belangrijk dat de (nieuwe) crisisfunctionarissen vakbekwaam worden én blijven. Digitaal trainen dus.

Terugblik op MOTO

In het najaar van 2020 organiseerden we gelukkig weer veel MOTO-activiteiten. Samen met de betrokken partners staken we de koppen bij elkaar en keken naar wat wél kan. Door de zeer goede ervaringen met het digitaal aanbieden van de OCR (basiscursus Opleiding Crisisbeheersing & Rampenbestrijding), konden we de digitale lijn doortrekken. We organiseerden onder andere digitale CoPI-teamtrainingen, OT-teamtrainingen, BT-teamtrainingen, IM-trainingen, informatiesessies en masterclasses voor crisisfunctionarissen. Het experimenteren met en uitgebreid onderzoek naar digitale systemen had een positief resultaat. Ook als opleiders leerden we veel bij en kunnen deze kennis gebruiken om de digitale activiteiten verder te optimaliseren. 

In 2021

Voorlopig blijven we onze MOTO-activiteiten digitaal aanbieden. Ook deze werkvorm houdt onze crisisfunctionarissen vakbekwaam. Zodra het weer mogelijk is, schakelen we coronaproof over op fysieke activiteiten. Zie hiernaast voor een overzicht van MOTO-activiteiten in het tweede kwartaal. 

Uitgangspunten

Om flexibel om te gaan met de maatregelen vanwege corona, hanteren wij nog steeds de volgende uitgangspunten:

  • Ondanks corona blijven de MOTO-activiteiten nodig om functionarissen vakbekwaam te maken en te houden;
  • MOTO-activiteiten worden coronaproof opgezet. We trainen en oefenen conform de geldende RIVM-richtlijnen;
  • In dit voorjaar wordt er niet multidisciplinair operationeel geoefend met eenheden. Indien de maatregelen het toelaten, gebeurt dat wel op CoPI-niveau;
  • Vanuit het VBK bouwen we iedere maand een ijkmoment in. Dit is gestart in oktober 2020. We kijken met de kolommen en betrokken netwerkpartners naar de gevolgen die de geldende maatregelen hebben op de voorbereiding en uitvoering van MOTO-activiteiten. Mochten deze impact hebben, dan passen we de vorm van de activiteit aan. Als dat niet mogelijk is, proberen we te verzetten. Alleen als het écht niet anders kan, annuleren we de activiteit. 
  • Er is en blijft ruimte om flexibel in te spelen op actuele behoeftes door middel van (digitale) trainingen. 

Vragen?

Neem dan contact op met het Veiligheidsbureau

via 023-515 9777 of vbk@vrk.nl.